Müzikle değişen hayatlar: Bir model olarak El Sistema ve Türkiye'ye uygulanabilirliği
Changing lives through music: El Sistema as a model and its practicality to Turkey
  1. Tez No: 417695
  2. Yazar: MİNA FENERCİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM ÖZLEM GÜRER OYMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Barış İçin Müzik, El Sistema, orkestra, toplum, toplumsal değişim, El Sistema, Music for Peace, orchestra, social change, society
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez çalışmasında müzik eğitiminin çocuk ve gençler üzerindeki olumlu sosyal etkisiele alınmaktadır. Venezuela'nın müzik eğitim modeli El Sistema ve Türkiye'de bu modeli uygulayan Barış İçin Müzik Vakfı'nın çalışmaları detayları ile paylaşılmaktadır.Ana amacı müzik yoluyla sosyal değişim ve gelişim olan El Sistema'nın 40 yıl önce hangi amaçlarla nasıl kurulduğu ve bugüne dek sürekliliğini nasıl sağladığı soruları da tartışılmaktadır. 18 yaş altı suç oranının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelen Venezuela'da El Sistema çocuk ve gençleri suçtan uzaklaştırıp, onları sosyal hayata kazandırmak ve toplumdaki dayanışma duygularını artırmak amacını taşımakta, çocuklara ücretsiz okul sonrası eğitimi vererek onların dayanışma içerisinde birlikte çalışmayı ve yaşamayı öğrenmelerine yardımcı olmaktadır. El Sistema ve El Sistema'dan esinlenerek dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan benzeri müzik eğitim programlarının bir yandan bireylerin birlikte yaşama, birbirine saygı duyma ve dayanışma gibi duygularının gelişimine katkı sağladığı, diğer yandan daha üretken ve toplumsal sorunlara daha duyarlı bireyler olmalarını sağlamaya yardımcıolduğu görülmektedir. Bu sisteme ait orkestra ve toplulukların bir parçası olmak gençlerin sosyal çevrelerinde saygı görmelerini sağlamakta; onları daha güçlü bireyler haline getirmektedir. El Sistema, kurucusuJosé Antonio Abreu'ya göre, yoksulluğun kısır döngüsünü müzik yoluyla kırmayı amaçlar; zira elinde enstrümanı olan ve müzikle uğraşan bir çocuk ruhen zenginleşmeye ve derinleşmeye başlar. Müzik, ona düşünsel dünyanın kapılarını açar ve ardından değişim gerçekleşir. El Sistema'nın bir parçası olmak çocuk ve gençlerin kendi aileleri içerisinde ve sosyal çevrelerinde saygı görmelerini sağlamakta, bu durum onları daha güçlü bireyler haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study discusses the Venezuelan music education El Sistema, which serves as a model to a civil initiative in Turkey, Music for Peace Foundation, in details. The study aims to show the positive social impact that music education may bring to children and young people's lives. The study also discusses the purpose of the initiation of El Sistema, whose target is social change and development through music, and its continuity for 40 years until today without interruption. El Sistema aims to remove children and young people from crime, which has a very high rate in Venezuela and promotes social mobility and solidarity within the community. By providing after-school music education for free, El Sistema helps children and young people to transform their lives with music, to acquire social skills and values. El Sistema and El Sistema inspired music programs, which are in use in Venezuela and many other countries in the world, help to improve the feelings of solidarity, communion as well as social and emotional development in society. According to the founder José Antonio Abreu, El Sistema breaks the vicious circle of poverty.When a child plays an instrument, he or she starts to become spiritually enriched and sophisticated. Music opens doors to intellectual knowledge and so begins the transformation. Taking a part of El Sistema's orchestras and ensembles help the children and young people to earn respect in their families as well as in their communities while in the meantime transforming them into stronger individuals.