Örgüt kültürünün örgütsel bağlılığa etkisinin incelenmesi; Kargo işletmesi çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of organizational culture and organizational commitment to investigation; cargo facility staff a research on
- Tez No: 417734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, örgütsel bağlılık, Organizational culture, organizational commitment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Örgüt kültürü, bir örgütte geçerliliği kabul gören varsayımların, normların, sembollerin, değerlerin, uygulamaların tamamını içine alır ve örgütün genel kültürünü ifade eder. Örgütlerin aynı toplumlardaki şekli ile bünyelerine has davranış ve tutum kalıpları, inançları ve değerleri söz konusudur. Tüm bunların toplamı örgüt kültürü olarak kabul edilir. Bu kültür, örgütlere yani organizasyona bir kişilik niteliği yüklemektedir. Böylelikle yönetim tarzı oluşmaktadır. Bu çalışmada örgüt kültürünü etkileyen unsurlara ve örgütsel bağlılık ilişkisine yer verilmiştir. Araştırmada kargo işletmesi çalışanları üzerinde örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Bir kargo şirketinin genel merkezinde çalışanlar üzerine bir araştırma yapılmıştır. Çalışanlara örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda kargo çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin orta seviyede ve algılanan örgüt kültürü düzeyinin orta seviyede olduğu saptanmıştır. Örgüt kültürü algısı ile örgütsel bağlılık arasında zayıfta olsa ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Örgüt kültürünün duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık ve genel bağlılık üzerine etkili olduğu bulunmuştur. Kargo şirketi çalışanlarında örgüt kültürü düzeyi örgütsel bağlılık düzeyini pozitif etkilemektedir. Araştırma sonucunda kargo şirketi yöneticilerinin örgüt kültürü modellerini uygulaması önerilmektedir. Ayrıca sonraki araştırmacılar için araştırmayı daha fazla örneklem ve farklı kargo şirketleri üzerinde yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Organizational culture is accepted as the validity of the assumptions in the organization, norms, symbols, values, gets into all of the applications and refers to the overall culture of the organization. With its unique body shape attitudes and behavior patterns in the same society organizations, are subject to the beliefs and values. All of them are considered as the total organizational culture. Shipping company of organizational culture on employees in research aimed to investigate the effects of organizational commitment. The research was designed in the relational model. A study was conducted on employees at the headquarters of a shipping company. Organizational culture and organizational commitment scale was applied to employees. It was determined that the cargo working in moderate levels of organizational commitment and perceived organizational moderate level of culture. With the perception of organizational culture has been determined that if the weak correlation between organizational commitment. Emotional commitment of organizational culture, continuance commitment, and normative commitment was found to be effective on the overall commitment. Shipping company working in the organizational culture level is positively influence organizational commitment levels. Research results on the courier company to manage the organizational culture model application is recommended. In addition, the sample for further research and more research is recommended to make the different shipping companies.