Hegel felsefesi'nde nesnel tin açısından ahlak ve politika
Ethics and politics in Hegel's philosophy as depend on the concept of objective spirit
  1. Tez No: 417789
  2. Yazar: DENİZ ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER ORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: ahlak, politika, kurumsallaşmış ahlak, nesnel tin, törellik, devlet, öznellik, nesnellik, ethics, politics, ethical life, objective spirit/mind (Geist), state, subjectivity, objectivity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hegel'in felsefi sisteminde“ahlak”ve“politika”kavramlarını ve aralarındaki edimsel ilişkiyi ortaya koymak olmuştur. Hegel'in bu konudaki görüşleri, Hukuk Felsefesi isimli eserinde karşımıza çıkar. Hegel'in Hukuk Felsefesi'nin konusu“nesnel tin”dir. Nesnel tin, Hegel'in Felsefi Bilimler Ansiklopedisi isimli eserinin üçüncü kitabı olan Tin Felsefesi'nin bir bölümüdür. Bu ilişki Hegel'in Tin Felsefesi eserinin de incelenmesini gerektirmiştir. Hegel ahlakı, bireysel öznellik zemininde,“amaç ve sorumluluk”,“niyet ve refah”,“iyi ve vicdan”kavramları çerçevesinde ele almıştır. Hegel için ahlak, daha öznel ve soyut bir düzlemde insan davranışlarına odaklanırken, politik gerçeklik ise, toplumsal ve kurumsal bağlamda ahlaki davranışlara odaklanır. Bu çalışmada, Hegel'in bu temel ayrımından hareketle, insanın ahlaki ve politik gerçekliğine dair, derin ve sistematik bir kavrayış edinmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
We have tried to study the concepts of ethics and politics, and their relationship in Hegel's philosophy. Hegel's elaborated on these concepts in his Philosophy of Right. The Subject of Philosophy of Right is about“objective mind”. Objective mind is a chapter of Philosophy of Mind. So we have tried to handle not only Philosophy of Right, but also his philosophy of mind. Hegel elaborates on ethics as depending on individual subjectivity. Hegel constructs this connection between ethics and individual subjectivity according to some concepts like“purpose and responsibility”,“intention and welfare”,“good and conscience”. Hegel takes individual ethics as depending on subjective and abstract behavior. On the other hand he takes ethical life as depending on ethical behavior in social and institutional structure. We have tried to understand deeply and sistematically Hegel's view on the ethics and political reality of humankind.