Mustafa Vahyi Efendi ve tasavvufi görüşleri
Moustapha Wahyee Efendi and his sufistic wiews
  1. Tez No: 417788
  2. Yazar: SÜLEYMAN ARİF ORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN MUSLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tawheed, Dhikr, Mustafa Vahyî Efendi, Hatuniye Dargah
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
“Mustafa Vahyî Efendi ve Tasavvufî Görüşleri”isimli bu çalışmada öncelikle Nakşî Şeyhi Mustafa Vahyî Efendi'nin (ö. 1878) hayatı hakkında bilgi verilmiştir. Hezzü'z-zâkirîn ve Hetrü'ttâlibîn, ed-Dürretü'l-Azîziyye fi'l-Fevâidi'l-Kaviyye ve Tuhfetü's-Sâlihîn ve Sübhatü'z-Zâkirîn adlı eserleri kaleme almıştır. Eserlerinde tasavvufun tevhîd, vahdet-i vücûd, muhabbet/aşk, havf-recâ, fenâ/bekâ, tevekkül, rüya, mürid-mürşid, nefis mertebeleri ve zikir gibi önemli kavram ve konularına temas etmiş ve bunlarla ilgili görüşlerini ifade etmiştir. Nazarî tasavvufla ilgili görüşlerini ifade ederken tasavvufun kelâm ve felsefese gibi ilimlerden ayrıldığı noktalara da işaret etmiştir. Anahtar Kavramlar: Tevhid, Zikir, Mustafa Vahyî Efendi, Hatuniye Dergahı.
Özet (Çeviri)
First of all, information about A Naqshee Sheikh [Scholar/Lecturer] Mustafa Wahyee Effendi (passed away in 1878) is given in this study prepared by Süleyman Arif ORAN and named as“Moustapha Wahyee Efendi and His Sufistic Wiews”. He wrote the works named Hezzü'z-zâkirîn and Hetrü't-tâlibîn, ed-Dürretü'l-Azîziyye fi'l-Fevâidi'l-Kaviyye and Tuhfetü's-Sâlihîn and Sübhatü'z-Zâkirîn. In his works he dealt with the important concepts and subjects of Sufism such as wahdat al wujud, affection/divine love, khawf/raja [=fear/hope], fanaa/bakaa [=considering yourself absent/remembering Allahu ta'ala all the time], tawakkul [= reliance on Allah], dream, murid/murshid [= disciple/guide], stages of nafs [= self] and dhikr [= remembering Allahu ta'ala for example by praying or saying His name], and he stated his opinions on these. While expressing his opinions on the Theoretical Sufism, he also mentioned the points where Sufism differs from disciplines like kalaam and philosophy.