ICT(Information and Communication Technologies) and economic growth
BİT(Bilişim ve İletişim Teknolojileri) ve ekonomik büyüme
- Tez No: 417791
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: BİT, Uzun dönemde büyüme, Romer Yaklaşımı, OECD, ICT, long-term growth, Romer Approach, OECD
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bilişim ve İletişim Teknolojileri (BİT) günümüzde hayatımızın en önemli parçalarından olmuştur. Bu yüzden ekonomik açıdan da değerlendirilmektedir. Birçok işletme bu yönde yatırımlar yapmaktadır. Kimi işletmeler bu teknolojileri üretmekte, kimi işletmeler de kullanmaktadır. Bu yüzden mikroekonomi içerisinde giderek daha ağırlık kazanmaktadır. Bu sektörün makroekonomik açıdan ilk ele alınması ve uzun dönemde büyümeye nasıl bir etkisi olacağını tespit edilmelidir. Bu çalışma Romer yaklaşımındaki fikir üretim sürecinde BİT'in önemli bir faktör olarak ele alınarak modellenmesine yer vermektedir.
Özet (Çeviri)
Information and Communication Technologies (ICT) are of great importance to our daily lives, which has led it to be a critical factor in economics. Most companies invest in ICT. Some companies produce ICT goods and others use them. This sector is gaining importance in microeconomics, and it should be examined from a macroeconomic perspective as well. What needs to be determined is if ICT contributes to long-term economic growth. This paper is inspired by Romer's nonrivalrous ideas. ICT has a key role in this process and it is itself a nonrivalrous good to be examined.