Analyzing the role of information and communication technologies in stimulating economic growth: Evidence from OECD countries
Ekonomik büyümeyi teşvik etmede bilgi ve iletişim teknolojilerinin rolünün analizi: OECD ülkeleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 843466
  2. Yazar: TAMERLAN MASHADIHASANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ZÜLFİKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, BİT, Panel veri analizi, GMM, OECD ülkeleri, Economic growth, ICT, Panel data analysis, GMM, OECD countries
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Son 20 yılda bilgi ve iletişim teknolojisinin (BİT) büyümesi, BİT'in ekonomik büyümeyi nasıl etkilediğine dair araştırmaların artmasına neden olmuştur. Bu çalışma, 35 OECD ülkesinden 2003-2019 yılları arasındaki verileri analiz ederek BİT'in ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemektedir. Modelde ekonomik büyümenin göstergesi olarak kişi başına düşen GSYİH alınırken, sabit telefon hatları, cep telefonu kullanımı ve internet kullanımı değişkenleri bilgi ve iletişim teknolojileri değişkeninin göstergesi olarak dikkate alınmaktadır. Bu çalışmada GMM yöntemi kullanılmıştır. İki aşamalı sistem GMM sonuçlarına göre 35 OECD ülkesinde tüketici fiyat endeksi, ticari açıklık ve nihai tüketimin harcamalarının ekonomik büyüme üzerinde negatif ve anlamlı etikisi olmasına ragmen cep telefonu kullanımı ve internetin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi pozitif ve anlamlı oluştur; bu da 35 OECD ülkesinde BİT'in ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilediği anlamına gelmektedir. Arellano-Bond testleri, birinci farkta ikinci dereceden otokorelasyonun kanıtı olmadığını göstermektedir. Sargan testi sonucu araç değişkenlerin geçerli olduğunu ve modelin iyi belirlendiğini göstermektedir. Analizlerden 35 OECD ülkesinde BİT'in ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilediği sonucuna varılabilir. Politika perspektifinden bakıldığında bu çalışma, OECD ülkelerinin dijital altyapıyı geliştirmesi, dijital becerileri ve okuryazarlığı teşvik etmesi, BİT alanında araştırma ve geliştirmeyi (Ar-Ge) teşvik etmesi, girişimciliği ve yeniliği desteklemesi, veri gizliliğini ve siber güvenliği, işletmeler tarafından dijitalin benimsenmesini, dijital ticareti ve e-ticareti teşvik etmesi, ekonominin büyümesi için dijital devlet hizmetlerine yatırım yapması gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
In the past 20 years, the growth of information and communication technology (ICT) has led to an increase in research on how ICT affects economic growth. This study examines the impact of ICT on economic growth by analyzing data from 35 OECD countries between 2003 and 2019. While GDP per capita is taken as an indicator of economic growth in the model, fixed telephone lines, mobile phone use and internet use are taken as indicators of information and communication technologies variable. The method to be used in this study is GMM. According to two-step system GMM results, the effect of mobile phone use and internet on economic growth is positive and significant which means ICT positively affects economic growth in 35 selected OECD countries although the effect of consumer price index, trade openness, and final consumption expenditure on economic growth is negative and significant. The Arellano-Bond tests show that there is no evidence of second-order autocorrelation in the first difference. The Sargan test result indicates that the instrumental variables are valid, and the model is well-specified is rejected. From the analsyses it can be concluded that the ICT positively affects economic growth in 35 OECD countries. From a policy perspective, this study suggests that OECD countries should enhance digital infrastructure, promote digital skills and literacy, foster research and development (R&D) in ICT, support entrepreneurship and innovation, promote data privacy and cybersecurity, encourage digital adoption by businesses, foster digital trade and e-commerce, invest in digital government services in order to the economy to grow.