Türkiye'de organik ekoturizm çiftlikleri üzerine bir araştırma
Research in the field of organic ecotourism farms in Turkey
- Tez No: 417859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN AKOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alternative Tourism, Ecotourism, Farm Tourism, Organic Ecotourism Farms
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Son yıllarda gerek dünyada gerekse de Türkiye'deki turizm eğilimlerine bakıldığında turizm hareketlerine katılanların turizmden beklentilerinin değişmekte olduğu görülmektedir. Endüstrileşmenin getirdiği yaşam biçimi, gittikçe artan çevre kirliliği, hızla gelişen teknoloji vb. unsurlar insanları kalabalık ve alışılmış turizm merkezlerinden uzaklaştırarak doğaya daha fazla yakınlaştırmakla birlikte alternatif turizm türlerinden olan ekoturizme gittikçe dahafazla yaklaştırmaktadır. Çiftlik turizmi de, gelen ziyaretçilerin hem tarım ve hayvancılık, hem de çeşitli ekotourizm faaliyetlerini birlikte kullanabilmesini sağlayan, bunun yanı sıra yöre halkına ekonomik anlamda ek gelir kazandıran, aynı zamanda bölgenin kültürel anlamda tanıtılmasına da katkıda bulunan turizmin bir çeşididir. Çevreye geri dönüşü olmayan zararlar veren kitle turizminin aksine sürdürülebilir ilkeler doğrultusunda ilerleyen çiftlik turizminin Türkiye'de de uygulama alanları genişlemektedir. Bu çalışmanın amacı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin TaTuTa projesi kapsamında Türkiye'nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren organik ekoturizm çiftliklerinin turizm işletmeciliği açısından incelenmesidir. Bu kapsamda bu çiftliklerin müşteri profilleri, sunulan ürün özellikleri, yönetim ve organizasyon biçimleri, pazarlama stratejileri, insan kaynakları yönetimi gibi turizm işletmeciliği uygulamaları araştırılmıştır. Bu doğrultuda çiftliklere anket çalışması uygulanarak çiftlik yöneticilerinin fikir ve düşünceleri incelenmiş, ortaya çıkan bulgular tartışılmıştır. Anahtarkelimeler: Alternatif turizm, Ekoturizm, Çiftlik turizmi, Organik Ekoturizm Çiftlikler.
Özet (Çeviri)
If we analyze resent years' tourism trends both in the world and in Turkey, we will notice that, there are obvious changes in the expectations of the tourism trends' participants. Lifestyle that brought by industrialization, increasing environmental pollution, rapidly developing technology and other elements distract people from crowded, usual tourism centers and in this case one of the alternative tourism type which is called ecotourism earns importance day by day. Farm tourism is a sort of tourism which allows visitors to use both agriculture and livestock together with various ecotourism activities, as well as it brings extra income to the local people of the region in terms of economics, at the same time it plays contributory role in the promotion of the region. Contrary to the crowded tourism which has irreversible environmental damages, farm tourism's areas are expanding in Turkey. The aim of study is to analyse the scope of tourism management of organic ecotourism farms of Wheat Ecological Life Support Association's TaTuTa project operating in different regions of Turkey. In this context, tourism management applications such as customer profiles, offered product features, managerial and organizational forms, marketing strategy, human resources management of these farms were investigated. In this direction farm managers' opinions and ideas were examined by applying the survey and emerged findings were discussed.