Seyyid Şerif Cürcânî'nin Muhtasar hadis usûlü ve Leknevî'nin Zaferu'l Emânî isimli şerhindeki metodu
Seyyed Sharif Jurjanî's concise (Mukhtasar) hadith methodology and Laknawî's method in his interpretation entitled Zafar al-Amânî
  1. Tez No: 418140
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Cürcânî, Muhtasar, Leknevî, Zaferu'l-Emânî, Şerh Metodu, Jurjânî, Mukhtasar, Laknawî, Zafar al-Amânî, Method of Interpretation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Araştırmada Seyyid Şerif Cürcânî'nin hadis usulüyle ilgili Muhtasar'ı ve Leknevî tarafından bu Muhtasar üzerine kaleme alınmış olan Zaferu'l-Emânî isimli şerh incelenmiştir. Tez, giriş, üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Araştırmanın giriş bölümünde konunun ana hatları ortaya konulmuş ve meseleyle ilgili bir literatür değerlendirmesinde bulunulmuştur. Birinci bölümde Cürcânî ve ilmi kişiliği ele alındıktan sonra Muhtasar'ın ismi, Cürcânî'ye aidiyeti ve kaynakları problemleri çözüme kavuşturulmaya çalışılmıştır. Yine aynı bölümde Cürcânî'nin Muhtasar'ı muhteva ve şekil açısından diğer muhtasar hadis usulü eserleriyle karşılaştırılmış ve en sonunda Cürcânî'nin Muhtasar'ıyla ilgili değerlendirmelerde bulunulmuştur. İkinci bölümde Leknevî'nin hayatı eserleri tanıtılmış akabinde Leknevî'nin ilmi kişiliği incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Leknevî'nin şerh metodu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Leknevî'nin kaynakları, kaynak kullanım tarzı, Muhtasar'a yönelik eleştirileri, şerhteki üslubu ve Ebu Gudde'nin Leknevî'ye yönelik tashihleri serimlenmiştir. Sonuç bölümünde, tez bölümlerindeki ana fikirler özetlenmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan neticeler ve kanaatler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we tried to analyse Seyyed Sharif Jurjanî's Mukhtasar, which is related to the Methodology of Hadith, and also Laknawi's interpretation on this Mukhtasar entitled Zafar al-Amânî. The thesis consists of an introduction, three sections and a conclusion. In the introduction, the main aspects of the topic were presented and a literarature evaluation about this issue was executed. In the first section, after dealing with Jurjanî and his scientific personality, it is tried to determine the denomination of Mukhtasar, its relation to Jurjânî and problems around its sources. In the same section, Jurjanî's Mukhtasar was also compared with other concise Works of Hadith Methodology from the points of the content and the form. And some assessments on Jurjânî's Muktasar were given at the end. In the second section, Laknawî's life and works was introduced, and then his scientific personality was tried to be analysed.In the third section, Laknawî's method of interpretation was tried to be introduced. Laknawî's sources, his manner of using the sources, his critique on Mukhtasar, his style in the interpretation and Abu Gudda's revisions relating Laknawî were summarized.In the conclusion section, main ideas within the thesis were summarized. The outcomes and opinions achieved as a result of the thesis were set forth.