Energy balance and biodegradability assessments for food waste composting under various C:N ratios and air flow rates
Yemek atıklarının farklı karbon - azot oranları ve hava akış hızlarında kompostlanması sırasında enerji dengesi ve atıkların bozunabilirliğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 418332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÇEKMECELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yemek atıklarının kompostlanması, C:N oranı, hava akış hızı, bozunabilirlik ve enerji üretimi
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kompostlama işleminde mikroorganizmaların aktif olduğu ilk aşamalarda organik atıkların kompostlanmasını ve böylece bozunabilirliğini etkileyen faktörler karbon - azot oranı, havanın akış hızı, sıcaklık, nem, vs dir. Bu çalışmada amacımız farklı karbon - azot oranları ve hava akış hızlarının yemek atıklarının reaktör tipi sistemde kompostlanması üzerine etkilerini incelemekti. Bu amaçla, reaktör içerisindeki atıkların sıcaklık, nem, organik madde ve C:N değişimi ile bozunabilirliği saptanmıştır. Enerji dengesi kurularak, günlük ısı kaybı ve mikrobiyal ısı miktarları hesaplanmıştır. Maksimum ortalama sıcaklık (46.7°C) ve en yüksek günlük ısı miktarı (2.6 MJ) olarak 20:1 C:N oranı ve 3 l/dk hava akış hızı koşulları altında elde edilmiştir. Günlük maksimum bozunabilirlik hız sabitine (0.088 d-1) ve kilogram uçucu bileşen başına elde edilen maksimum ısı miktarına (20.0 MJ/kg uçucu bilesen) 30:1 C:N oranı ve 3 l/dk hava akış hızı koşulları altında ulaşılmıştır. Tüm deneysel veriler ve hesaplanan değişkenler göstermiştir ki yemek atıklarının kompostlanmasında en uygun C:N oranı ve hava akış hızlarının sırasıyla 20:1 ve 3 L/dk'dır.
Özet (Çeviri)
During composting process, there are various factors(C:N ratio, air flow rate, temprature, moisture, etc.) which affect the active phase of composting process and thus the biodegradability of organic wastes. The objective of this study was to examine the effect of different C:N ratios and air flow rates on in-vessel food waste composting. The temperature profile, moisture, organic matter loss, C:N ratio and biodegradability were measured. Energy balance was examined around the reactor, the heat loss and daily microbial heat generation were quantified. The maximum average temperature and the highest heat energy generation were obtained under the conditions of 20:1 C:N ratio and 3 L/min aeration rate, 46.7°C and 2.6 MJ respectively. The daily maximum biodegradation rate constant 0.088 d-1 and the highest energy generation per kg volatile solid (VS) 20.0 MJ/kg VS were reached under the conditions of 30:1 C:N ratio and 3 L/min aeration rate. All the experimental results and calculated variables showed that the optimum level of C:N ratio and airflow rate during food waste composting with forced aeration were 20:1 and 3 L/min, respectively. Keywords : Food waste composting, C:N ratio, air flow rate, biodegradability and energy generation