Betonarme elemanlarda donatı oranının ankraj uygulamalarına etkisinin araştırılması
The study on the effect of the reinforcement scale to the anchorage applications at concrete components
- Tez No: 418533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal ankraj, Ankraj derinliği, Donatı oranı, Etriye aralığı, Chemical anchorage, Anchorage depth, Reinforcement scale, Stirrup spacing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yapılarda yapılan güçlendirme çalışmalarında ankraj uygulamaları sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca prefabrik yapıların saha montajlarında, reklam vb. panoların ve dış cephe kaplamalarının yapılara montajlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Ankraj uygulamaları üzerine çok sayıda araştırma yapılmıştır. Yapılan bu araştırmalar çoğunlukla donatısız beton üzerine yapılan ankrajları kapsamaktadır. Bu çalışma kapsamında ankraj yapılan yapı elemanlarının sahip olduğu donatı oranının ankraj dayanımına olan etkisinin belirlenmesi amacıyla farklı oranlarda donatı yerleştirilmiş ve etriye aralığı değişen toplam 4 adet kolon elemanı üretilmiştir. Üretilen kolon elemanları üzerine farklı derinliklerde (6Φ, 8Φ, 10Φ ve 12Φ) 48 adet 16 mm çapında ankraj yerleştirilmiştir. Yerleştirilen ankrajlar üzerinde eksenel çekme testi yapılmıştır. Deneysel çalışma sonucunda donatı oranı ve etriye aralığının değişmesinin dayanımı pek fazla etkilemediği, ancak göçme modlarını etkilediği görülmüştür. Ayrıca ankraj derinliğinin dayanımı etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Anchorage applications are used in reinforcement works of constructions very often. They are also used very often at field of building-up of prefabricates, billboards, external covering. Lots of researches have been made about anchorage applications. These studies mostly include unreinforced concrete. Within the scope of this study, different percentages of reinforcements were located on anchorage applications to determine the effect of reinforcement ratio to the anchorage strength and 4 pilot components were produced which had variable stirrup spacing. 48 anchorages of 16 mm diameter were located on these components having different dephths. Axial tension test was applied on the fixed-up anchorages. According to the experimental study, it was understood that the change of reinforcement scale and stirrup spacing didn't have much effect on the strength, but the collapse modes. Meanwhile, it was observed that anchorage depth was one of the most important factors for the strength.