Otomotiv sektörüne ait polimer işleme teknolojisinde ortaya çıkan meslek hastalıkları ve iş güvenliği
Polymer processing technology profession of automotive industry in emerging diseases and workplace safety
- Tez No: 418576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Mühendislik Bilimleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Public Health, Engineering Sciences, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Otomotiv polimerleri, Meslek hastalığı, İş güvenliği, Plastik imalatı, Automotive polymers, Occupational disease, Work safety, Plastic manufacture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Teknolojik gelişmeler bir yandan insanların rahat yaşamalarına katkıda bulunurken, diğer taraftan da insan hayatı ve çevre için tehlike oluşturmaktadır. Üretim sürecine giren her yeni madde, her yeni makine, araç ve gereç insan sağlığı, işyeri güvenliği, çevre sağlığı ve çevre güvenliği için tehdit oluşturmaktadır. Sağlıklı çalışma ortamı ve çevresi iş barışının, hızlı ve sağlıklı kalkınmanın da ön şartıdır. Endüstri analistlerine göre, dünya plastik üretimi 2015 yılında 297.5 milyon tona ulaşacaktır. Türkiye, 2015 yılının ilk 6 aylık döneminde 4,3 milyon ton plastik mamul üretimi yapmıştır. Dünyada plastik sektörü 60 milyon kişiye istihdam sağlanmakta ve sektör yılda ortalama 700 milyar Euro'luk katma değer oluşturmaktadır. Plastik Sektörünün bu kadar hızla büyümesi maalesef çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Kullanılan plastik malzemelerin yerinde ve doğru seçimi ve gerekli iş güvenliği önlemleri alınarak bu sorunların önüne geçilebilmektedir. Ortaya çıkabilecek meslek hastalıklarının erken tespiti ve hastanın tehlikeli ortamdan uzak tutulması ve de doğru kişisel koruyucu kullanımı çalışanın fazla zarar görmeden çalışmasına imkan sağlanacaktır. Ayrıca yeni meslek hastalıklarının da ortaya çıkması engellenmiş olacaktır. Bazı plastik katkı maddeleri ve monomerlerin sağlık üzerindeki başlıca olumsuz etkileri şunlardır: kanserler, hormonal bozukluklar, solunum problemleri, dermatolojik rahatsızlıklar, doğum kusurları, nörolojik problemler vb. dir. Yapılan yeni çalışmalar bu hastalıkları doğrulamaktadır. Birçok ülke bu maddelerin bazılarının kullanımını kısıtlayan veya yasaklayan önlemler almaktadır. Bu tezde, imalat sektöründe iş güvenliği ve meslek hastalıkları konuları incelenmiştir. Otomotiv sektöründe polimer kullanımından bahsedilerek, polimer teknolojisinde ortaya çıkan riskler fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörler olarak ele alınmış, polimerlerin imalatı veya kullanımı sırasında oluşan hastalıklar incelenmiştir. Bu hastalık ve risklerden korunma yöntemleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological advances in the manufacture of plastic people to live comfortably while contributing, on the other hand, constitute a danger to human life and the environment. Each time you enter a new item into the production process, each new machine, equipment and human health, workplace safety, environmental health and environmental safety for the threat. Healthy working environment and surrounding area job peace, fast and healthy development is the prerequisite. According to Global Industry Analysts, plastic consumption is to reach 297.5 million tons by 2015. Turkey, the first 6 months of 2015 has made 4,3 million tons of plastic products manufacturing. 60 million people are employed in the world plastic sector and sector constitute an added value of EUR 700 billion per year on average. Plastic industry to the rapid growth brought about by a variety of health problems, I'm afraid. Used plastic materials in place and take the necessary safety measures and the right choice of these issues by also has access to the front. Early detection of occupational diseases that may arise and the patient kept away from hazardous environment, and also the right personal protective use of employee will be provided with the opportunity to work more without damage. In addition, the emergence of new occupational diseases will be prevented. Some plastic additives and monomers are mainly negative effects on health: cancer, hormonal disorders, respiratory problems, dermatological disorders, birth defects, neurological problems, and so on. The new work confirms this diseases. Many countries restrict the use of some of these substances or banning measures. In this thesis, the occupational safety and in the manufacturing sector are explored the topics of occupational diseases. Especially noteworthy are the use of polymers, polymer technology in the automotive sector resulting in risks to the physical, chemical and biological factors as are discussed in the manufacture of polymers or formed during the use of the diseases studied. This disease and risks prevention methods was investigated.