Batman ili ekstansif koşullarında yapılan hindi yetiştiriciliğinin genel yapısı
The general structure of turkey breeding carried out under extensive conditions in the province of Batman
  1. Tez No: 418609
  2. Yazar: YASİN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Ziraat, Veterinary Medicine, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hindi, üretici, bakım-besleme, pazarlama, Turkeys, producer, management, feeding, marketing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, Batman ili merkez ve ilçelerde ekstansif (mera'da otlatmaya dayalı) hindi yetiştiriciliğinin yapısını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Batman ili merkez ve ilçelerine bağlı köyler arasından örnek popülasyonunu temsil edecek şekilde ve oransal örnekleme yöntemiyle 190 adet anket yapılmıştır. Üreticilere uygulanacak anketlerde, üreticilerin sosyo-ekonomik durumları, kümeslerin yapısal özellikleri ve hayvanların bakım beslenmesi ile ilgili sorular yer almıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yetiştiricilerin yaş ortalaması 41,06, yetiştiricilik süresi ortalama 10,34 yıl ve aylık gelirleri ortalama 731,84 TL olarak hesaplanmıştır. Yetiştiricilerin %59,9'ü hindi et ihtiyaçları için hindi yetiştirdiklerini belirtmişlerdir. Kümeslerin tamamında belli bir suluk tipinin kullanılmadığı ve kümeslerin yaklaşık olarak %86,3'ünde yemlik kullanıldığı saptanmıştır. Yetiştiricilerin %70,6'sının hastalığa karşı hindilere tedavi uyguladıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak; Batman ili hindi yetiştiriciliğinin önemli sorunları olduğu ve karlılığın artırılması açısından üreticinin karşılaştığı problemlerin çözümünün büyük önem taşıdığı söylenebilinir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to reveal the structure of turkey production carried out extensively (based on grazing in the pasture) in Batman province and the districts. In the study 190 surveys were conducted through proportional sampling and in order to represent the sample population from the villages of Batman province. Questionnaires to be applied to producers included the questions related to producers socio-economic status, structural characteristics of coops, and care and feeding of animals. According to the survey, average age of producers was 41.06. the average duration of production was 10.34 years and their average monthly income was calculated as TL 731.184. 59.9% of the producers stated that they raised turkeys for turkey-meat needs. It was determined that all the coops did not use a certain type of drinker, and approximately 86.3% of coops used mangers. 70.6% of the turkey breeders were established to apply treatments against disease. As a result; it can be pointed out that Batman province has important problems of turkey breeding and the solutions to the problems that the producers face have great importance in terms of increasing profitability