Doğumdan önce anne - baba adaylarıyla yapılan yeni duruma alıştırma görüşmelerinin anne - baba adaylarının doğum sonrası depresyon düzeylerine etkisi
The effects of an antenatal new situation calls training for parents to their postnatal depression levels
  1. Tez No: 419313
  2. Yazar: PINAR BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. YAŞAR BARUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum Öncesi depresyon, yeni duruma alıştırma görüşmeleri, anne-baba adayları, doğum sonrası depresyon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı doğum öncesi anne-baba adaylarıyla gerçekleştirilen yeni duruma alıştırma görüşmelerinin doğum sonrası depresyon düzeylerine etkisini incelemektir. Yarı deneysel olarak gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu 26 (12 deney, 14 kontrol) birey oluşturmuştur. Katılımcılar Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği'ni görüşmeler gerçekleştirilmeden bir hafta önce ve doğumdan sonra 12. haftada cevaplamıştır. Deney grubundaki bireylerle 4 haftalık yeni duruma alıştırma görüşmeleri gerçekleştirilirken, kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Araştırma sonucunda kontrol grubundaki bireylerin doğum öncesi ve doğum sonrası depresyon düzeyleri benzerken; deney grubundaki anne-baba adaylarının doğum öncesi depresyon düzeylerinin doğum sonrasında anlamlı bir şekilde azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of an antenatal new situation calls training for parents to postnatal depression levels of parents. A quasi-experimental study carried out. Participants were 26 (12 experimental, 14 control) mother and father candidate. Participants completed the Edinburgh Postnatal Depression Scale one week before the intervention and 12 weeks after birth. Individuals in experimental group received a four week new situation calls training for parents but any intervention made in control group. Results of this study suggested that individuals' prenatal and postpartum depression levels were similar in the control group but parents in the experimental group candidate prenatal depression levels were significantly decreased in postnatal period.