Milli mücadelede Giresun ve havalisi (1918-1922)
Giresun and the vicinity of the national struggle (1918-1922)
  1. Tez No: 419762
  2. Yazar: MURAT TETİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Asayiş olayları, Giresun, Pontus, Topal Osman, Public Security Events, Giresun, Pontus, Topal Osman
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Bu çalışma, Milli Mücadele yılları (1918-1922) arasında Giresun ve çevresinde meydana gelen olayların incelenerek değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Bununla birlikte Milli Mücadele yıllarında Giresun ve çevresinde meydana gelen olayların tarihsel arka planı incelendiğinde bu olayların, 1830 yılında kurulan Yunanistan Devleti'nden bağımsız olmadığı görülmektedir. Yunan Megali İdeası'nın hedeflerinden biri olan Karadeniz Bölgesi'nde bir Pontus Rum Devleti kurma fikri Balkan Savaşları'na kadar daha çok teori halindeydi. I. Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Antlaşması ile Karadeniz Bölgesi savunmasız bir duruma getirilerek Yunan işgaline uygun bir ortam oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu noktada İtilâf Devletleri ile Yunanistan'ın politikalarının örtüştüğü de açıkça ortadadır. Giresun, Milli Mücadele yıllarında işgale uğramamış olmasına rağmen, 1918-1922 yılları arasında sürekli olarak İtilâf Devletleri'nin tehdidine uğramış bir şehirdir. Bundan dolayı yerel liderlerin önderliğinde örgütlenmenin, çevre vilâyetlere göre daha hızlı ve bilinçli olduğu örnek bir şehirdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, anevaluation and analysis of Struggle years (1918-1922) and the events occurring around Giresunin those years have been made . However, when the National Struggle years in Giresun and around the historical background of the incidents are investigated, as occuring in 1830, they seem to be independent of the Greek State. Greek Megalo ideas related to the idea of establishing a Pontus Greek State during the Balkan wars in the Black Sea region becomes one of the objectives based largely on theory. I. Armistice Treaty signed by the Black Sea Region at the end of World War I brought a vulnerable situation which tried to create a favorable environment for the Greek occupation. This point is also evident that Greece's policy coincide with that propounded by Allied Powers. Giresun, although not having been occupied during the National Struggle years, between the years 1918-1922 is a constant threat to the city which suffered from Entente Powers. Therefore, the organization under the leadership of local leaders, are examples of a city that is faster, more informed environment according to the provinces.