Atatürk'ün Doğu Karadeniz gezileri ve bölgeye yansımaları
Atatürk's travel to the Eastern Black Sea and its reflections to the region
- Tez No: 802452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR CANATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Trabzon, Rize, Giresun, Millî Mücadele, Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Dünya Savaşı, Sonbahar Gezileri, Yurt Gezileri, Cumhuriyet Halk Partisi, İnkılaplar, Trabzon, Rize, Giresun, National Struggle, Armistice of Mudros, World War I, Autumn Trips, Country Trips, Republican People's Party, Revolutions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Atatürk yurt gezileri kapsamında Türkiye topraklarını bir baştan bir başa dolaşmıştır. Bu gezilerin en uzun olanı ise Sonbahar Gezileridir. Bu çalışmamı gezilerin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan üç ilimiz: Trabzon, Rize ve Giresun gezileri ile sınırlandırdım. Sonbahar Gezileri kapsamında, Mustafa Kemal Atatürk 15-17 Eylül 1924 tarihlerinde Trabzon'a, 17-18 Eylül 1924 tarihlerinde Rize'ye, 19 Eylül 1924 tarihinde ise Giresun'a gitmiştir. Bunların haricinde, Mustafa Kemal Atatürk 27-29 Kasım 1930 ve 10-12 Haziran 1937 tarihlerinde Trabzon'a iki kez daha gitmiştir. Çalışmam Trabzon, Rize ve Giresun adında üç bölümden oluşmaktadır. Öncelikle bu illerin genel tarihi süreçlerini inceledikten sonra Millî Mücadele öncesi ve sonrası dönemde yaşadıklarını ve faaliyetlerini ve ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün bu illerdeki gezileri hakkında bilgi verdim. Her bölümün sonunda da Atatürk'ün Trabzon, Rize ve Giresun gezilerinin ayrıntılarını, sosyal, ekonomik, askeri, siyasi ve kültürel yansımalarını açıkladım. Atatürk'ün yurt gezilerinin çeşitli amaçları bulunmaktadır. Bu gezilin amaçlarını, inkılapların sağlam bir temele oturtulması için halkın nabzının yoklanması ve inkılaplarla ilgili gerekli bilgilerin halka sunulması, lider-halk buluşmasının sağlanması, Cumhuriyet'in bir gerekliliği olarak halkın kalkınması ve mamur hale getirilmesi için gereken yol haritasını yine halkın kendisi ile birlikte oluşturmak şeklinde sıralayabiliriz. Doğu Karadeniz gezileri de aynen bu amaçlara hizmet etmektedir.
Özet (Çeviri)
Atatürk traveled throughout Turkey as part of his country tours. The longest of these trips is the Autumn Trips. I limited this study to trips to our three cities in the Eastern Black Sea Region: Trabzon, Rize and Giresun. As part of the Autumn Trips, Mustafa Kemal Atatürk went to Trabzon on 15-17 September 1924, to Rize on 17-18 September 1924, and to Giresun on 19 September 1924. Apart from these, Mustafa Kemal Atatürk went to Trabzon two more times on 27-29 November 1930 and 10-12 June 1937. My work consists of Trabzon, Rize and Giresun sections. First of all, after examining the general historical processes of these provinces, I gave information about their experiences and activities in the period before and after the National Struggle, as well as Mustafa Kemal Atatürk's travels in these provinces. At the end of each chapter, I explained the details of Atatürk's trips to Trabzon, Rize and Giresun, and their social, economic, military, political and cultural reflections. Atatürk's country trips have various purposes. The aims of this trip are to feel the pulse of the people in order to put the reforms on a solid foundation, to present the necessary information about the reforms to the public, to ensure the leader-people meeting, to create the roadmap necessary for the development and prosperousness of the people as a necessity of the Republic, together with the people themselves. We can sort Eastern Black Sea travels also serve these purposes.