Hemanjiyom aile yükü,hemanjiyom tanılı çocukların annelerindeki depresyon, kaygı düzeyi ve yaşam kalitesi
Hemangioma family burden; depression, anxiety level and quality of life in the mothers of children with hemangioma
- Tez No: 420011
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DENİZ YÜCELTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: burden, infantile hemangioma, questionnaire
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnfantil hemanjiyomlar (İH) endotel dokunun selim proliferasyonudur ve neonatal dönemin en çok görülen tümörleri arasında yer alırlar. Yaşamın ilk birkaç ayında belirgin büyüme gösterirler. Takip eden yıllarda ise yavaşça kendiliğinden gerilerler. Dermatolojik hastalıklara sahip olan hastalarda ve aile fertlerinde psikiyatrik, sosyal ve aile hayatı açısından zorluklar ve stigmatizasyon hasta ve yakınlarını etkilemektedir. Hasta yakınlarına iyi bir sosyal desteğin verilmemesi hastaların tedavilerini de etkiler. Bu çalışmada,hemanjiyom aile yükü ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirliğinin yapılması hedeflenmi ş t i r v e d i ğ e r ö l ç e k l e r l e o l a n k o l e r a s y o n u incelenmiştir.Çalışmaya 0-12 yaş arası 96 çocuk ve anneleri dahil edilmiştir. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliği test- retest korelasyonu, Cronbach alfa testi, faktör analizi ve diğer ölçeklerle olan korelasyonları ile incelenmiştir. Çocukların annelerine Demografik Özellikler Anketi, Hemanjiyom Aile Yükü Ölçeği (HAYÖ), Aile Dermatoloji Yaşam Kalitesi Ölçeği, Çiftler Uyum Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Spielberger Durumluluk Ve Sürekli Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin test-retest korelasyon değeri 0,938, genel ölçek Cronbach alfa katsayısı 0,846 bulunmuştur. Faktör analizinde komponent sayısı 5 olarak belirlenmiştir.Orijinal ölçekte oluşturulan“Duygular”,“Aile Hayatı”,“İlişkiler ve İş”,“Psikolojik”ve“Hastalık Yönetimi”alt başlıkları bu çalışmada da doğrulanmıştır. Bu alt başlıkların Cronbach alfa katsayları sırasıyla 0,854, 0,744, 0,745, 0,466 ve 0,579 olarak saptanmıştır. Çocuklardaki hemanjiyomun tipi, önceden alınan tedaviler ve annelerin eğitim düzeylerine göre ölçek aile yükü puanları arasında anlamlı düzeyde farklar bulunmuştur. Sonuçlar incelendiğinde,bu ölçeğin hemanjiyom hastalarının aile yüklerini genel olarak ölçmede güvenle kullanılabilecek Türkçe bir ölçek olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca ölçeğin aile hayatı, duygular, ilişkiler ve iş alt başlıkları da kabul edilebilir düzeyde güvenilir bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
Infantile hemangiomas (IH) are benign proliferation of endothelial tissue and one of the most common tumors in the neonatal period. IH are characterized by significant growth in the first few months of life and spontaneous regression in the following years. Patients with dermatological diseases and their family experience psychiatric, social and family problems or difficulties. Stigmatization affects patients and their relatives negatively. Also the treatment of patient will be adversely affected if relatives of patients cannot get enough social support. The validity and reliability hemangioma family burden of the scale was examined by test-retest correlation, Cronbach's alpha, factor analysis and correlations with the other scales. Ninety six children aged between 0-12 and their parents were included in the study. Demographic Characteristics Survey, Hemangioma Family Burden Scale, Family Dermatology Life Quality Index, Dyadic Adjustment Scale, Beck Depression Inventory, Spielberger State and Trait Anxiety Scale has been filled by the mothers of the children. The test-retest correlation value was found 0,938 and Cronbach's alpha coefficient was 0,846. In factor analysis 5 components were extracted. These subheadings that are created in scale were entitled as“Emotions”,“Family Life”,“Relations and Work”,“Psychological”and“Disease Management”. Cronbach's alpha coefficients of these subheadings were found as 0,854, 0,744, 0,745, 0,466 and 0,579, respectively. There were significant differences in hemangioma family burden scale scores according to the type of hemangiomas in children, previously received treatments and the educational level of the parents. Results revealed that Turkish version of hemangioma family burden scale can be used in Turkish population with good reliability for measuring family burden of hemangioma. In addition scale provides information about emotions, family life, relations and work subheadings with acceptable levels of reliability.