Yenidoğanlarda orbıta ve bulbus oculi hacminin hesaplanması
Calculation of orbit and eyeball volume in newborns
  1. Tez No: 420072
  2. Yazar: SÜHEYLA AKARGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN UNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Orbita, Yenidoğan, Bulbus Oculi, Stereoloji, Arşimet Prensibi, Orbita, Newborn, Eyeball, Stereology, Archimedean principle
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Organ hacimlerini hesaplamak için farklı teknikler kullanılmaktadır. Bu teknikler arasında en çok tercih edilenleri; Arşimet prensipi, metrik ölçümler, streolojik teknikler, görüntüleme yöntemleri ve bilgisayar yazılımlarına dayanan teknikler olarak sayabiliriz. Bu çalışmada 10 adet kuru kafatasına ait orbita hacmi ve 5 adet fetüs kadavrasına ait orbita ve göz küresi hacmi ölçüldü. Çalışmamızda altın standart olarak Arşimet prensibi ile birlikte eliptik koni formülü, stereolojik yöntemlerden Cavalieri prensibi ve ImageJ programı kullanılarak hacim hesaplanması ve tahminlemesi yapıldı. Kuru kafataslarında Cavalieri prensibine göre sagittal kesitlerden elde edilen hacim değerleri ortalaması sağ orbitada 23.64 cm3, sol orbitada 22.77 cm3'tür. Koronal kesitlerden elde edilen hacim değerleri ortalaması sağ orbitada 25.22 cm3, sol orbitada ise 25.38 cm3'tür. Arşimet prensibine göre yapılan ölçümde sağ orbita hacim ortalaması 18.80 cm3, sol orbita hacim ortalaması ise 18.95 cm3 olarak bulunmuştur. Fetuslarda orbita hacmini koronal BT kesitleri üzerinde ImageJ programı ile sağ orbita hacmi 2.65 cm3, sol orbita hacmi ise 2.64 cm3 olarak ölçüldü. Arşimet prensibine göre ise fetusların orbita hacimleri sağ orbitada 3.82 cm3, sol orbitada 3.26 cm3 olarak tespit edildi. Fetuslara ait göz kürelerinden elde edilen koronal BT görüntüleri üzerinde ImageJ ile hacim tahminlemesi sonucu sağ göz küresi için hacim 1.72 cm3, sol göz küresi için hacim 1.40 cm3 olarak bulundu. Arşimet prensibine göre sağ göz küresinde 1.82 cm3, sol göz küresinde 1.74 cm3 olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmamız sonucunda Arşimet prensibi ile elde ettiğimiz değerler ve diğer yöntemlerle elde ettiğimiz değerler arasında benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Orbita ve göz küresi hacim hesaplamalarının büyüme ve gelişmede kullanılabileceği ve bu bölgeye yapılacak cerrahi girişimlerde ve tedavilerde yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
There are different techniques to estimate volume of organs. The most preferable techniques among these are Archimedean principle, metric measurements, stereological techniques, imaging techniques and computer based techniques. In this study, orbital volumes of 10 dry skulls and volumes of orbita and eyeball belonging to 5 fetus cadavers were measured. Volume calculation and estimation were made by Archimedean principle as golden standard with elliptical cone formula, Cavalieri principle and Image J program. According to Cavalieri principle, mean of volume estimation of dry skulls were obtained from sagittal section 23.64 cm3 for right orbita 22.77 cm3 for left orbita. Mean volume estimations obtained from coronal sections were 25.22 cm3 for right orbita and 25.38 cm3 for left orbita. According to Archimedean principle, volumetric mean of right orbita was found 18.80 cm3 and mean volume of left orbita was found 18.95 cm3. Orbital volumes of fetuses were measured on coronal BT sections 2.65 cm3 for right orbita and 2.64 cm3 for left orbita with Image J program. Orbital volume of fetuses were calculated 3.82 cm3 for right orbita and 3.26 cm3 for left orbita according to Archimedean principle. Coronal BT images obtained from eyeballs of fetuses were found as 1.72 cm3 for right eyeball and 1.40 cm3 for left eyeball with ImageJ program. According to Archimedean principle it was revealed as 1.82 cm3 for right eyeball and 1.74 cm3 for left eyeball. As a result of our study, results obtained from Archimedean principle and results obtained from other techniques were found similar. We consider that orbita and eyeball volume estimations can be useful about growth and development, can help surgical procuders and treatments in this area.