Türkiye'de yetiştirilen beş sığır ırkında MYF5 gen polimorfizminin pcr-RFLP yöntemi ile belirlenmesi
Detection of myf5 gene polymorphism with PCR-RFLP method in five cattle breeds breeding in Turkey
  1. Tez No: 420074
  2. Yazar: CENGİZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik belirteç, MYF5, RFLP, Sığır
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de yetiştirilen sığır ırklarından Simental, Holstein, Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) ve Boz Irk (BI) sığırlarında MYF5 geninin allel yapılarının RFLP yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Projenin materyalini, halk elinde yetiştirilen 75 baş Simental, 100 baş Holstein, 40 baş Doğu Anadolu Kırmızısı ve 40 baş Boz Irk oluşturmuştur. MYF5 allellerinin belirlenmesinde uygulanan PCR işlemini takiben elde edilen PCR ürünleri TaqI endonükleaz enzimi ile kesilmiştir. MYF5 geni için incelenen ırklarda en yüksek AA genotip frekansı DAK ırkında, en yüksek GG genotip frekansı BI'ta ve en yüksek AG genotip frekansı Holstein ırkında görülmüştür. İncelenen ırklardan DAK ırkında A allelinin frekansı, BI'ta ise G allelinin frekansı en yüksek bulunmuştur. Çalışma sonunda incelenen ırkların MYF5 lokusu yönünden Hardy-Weinberg dengesinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the allele structures of MYF5 gene in Simmental, Holstein, East Anatolian Red (EAR) and Turkish Grey (TG) cattle breeds that are raised in Turkey are aimed to be detected through RFLP method. The material of the project includes Simmental (n=75), Holstein (n=100), East Anatolian Red (n=40) and Turkish Grey (n=40) cattle raised in public hands. The PCR Products, which are obtained through the PCR process applied in detecting MYF5 alleles, are digested with TaqI endonuclease enzyme. Among the breeds Examined for MYF5 gene, the AA genotypic frequency was found to be the highest in the EAR breed; the GG genotypic frequency was found to be the highest in the TG breed and the AG genotypic frequency was found to be the highest in the Holstein breed. Among the breeds examined, the A allele frequency was found to be the highest in the EAR cattle breed whereas the G allele frequency was found to be the highest in the TG cattle breed. At the end of the study, it is observed that the examined cattle breeds are in Hardy-Weinberg equilibrium in terms of MYF5 gene. Key World: Cattle; Genetic marker; MYF5; RFLP; Cattle