4-META/MMA-TBB bazlı rezin siman ve farklı fiber materyalleri kullanarak restore edilen vertikal kök kırıklı dişlerin basma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of compressive strength of restored vertically root fractured teeth using 4-META/MMA-TBB resin based cement and different fiber materials
- Tez No: 420094
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİLJİN KEÇECİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Basma dayanımı, Kırılma direnci, Fiber lifler, Kuvars fiber, Reataçman, Vertikal kök kırığı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu ex-vivo çalışmanın amacı; farklı fiber uygulamalarının ve ferrule etkisinin, rezin bazlı simanla birlikte reataçmanı yapılan vertikal kök kırıklı dişlerdeki basma dayanımlarının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Seksen adet çekilmiş tek köklü premolar diş sekiz gruba rastgele olarak bölünmüştür (n=10). Negatif kontrol grubu sağlam dişleri içermektedir. Pozitif kontrol grubundaki dişlere ise sadece kök kanal tedavisi yapılmıştır. Geri kalan 60 adet kökte vertikal kırık oluşturularak iki eşit parçaya ayrılmıştır. Ayrılan fragmanlar Superbond C&B, kuvars fiber post (D.T. Light- Post), ve/veya cam fiber lifler (Tescera,Bisco) ile kök kanalına uygulanarak ve/veya servikal bölgede ferrule dizaynı oluşturularak restore edilmiştir. Kor yapıları ise kompozit rezinlerle oluşturulmuştur. Örneklere 0.5mm/dk hızda devamlı kuvvet, vertikal olarak kırık oluşuncaya kadar verilmiştir. Kırılma değerleri Newton (N) olarak kaydedilmiştir. İstatistiksel analizler One-way Analysis of Variance (ANOVA) ve Duncan's Multiple Range tests ile yapılmıştır. Kırık tipleri kayıt edilmiş, kırık fragman sayısı ve tamir edilebilirliğine göre sınıflandırılmıştır. Bulgular: En yüksek ortalama kırılma dayanımı negatif kontrol grubunda elde edilmiştir (1036.7 N). Rezin siman ve kuvars fiber post ile restore edilen örnekler, diğer tüm test ve deney gruplarına göre en düşük ortalama kırılma dayanımı göstermiştir (871.9 N) (P < 0.05). Rezin siman, cam fiber lifleri ve 2mm ferrule dizaynı ile restore edilen örnekler tüm deney grupları arasında en yüksek kırılma dayanımı göstermiştir ve istatistiksel olarak kontrol grubu ile arasında fark yoktur (981.6 N). Örneklerde dört tip kırık tipi gözlenmiştir. Sonuçlar: Vertikal kök kırıklı dişlerin güçlendirilmesinde, Superbond C&B kullanımı ile birlikte kök kanalına fiber lifler uygulanıp 2 mm ferrule dizaynı oluşturulması iyi bir tedavi seçeneği olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim The aim of this ex vivo study was to evaluate the effect of different fibre applications and ferrule designs on compressive strength of reattached fragments of vertically fractured roots using a resin based cement. Methodology Eighty extracted single rooted premolars were instrumented and divided into eight groups. Negative control group (n=10) consisted of intact teeth, whereas the positive control group (n=10) included endodontically treated teeth. The roots of the remaining sixty teeth were vertically fractured into two equal fragments. Separated fragments were reattached using Superbond C&B, quartz fibre posts (D.T. Light-Post) and/or glass fibre bundles (TESCERA, Bisco) in root canals and/or cervical area with 1 or 2 mm ferrule design to constitute six experimental groups (n=10). The core build-ups were created with composite resin. Compressive loading was performed under constant speed of 0.5 mm/min to the specimens until fracture. Mean load to fracture was recorded (Newton) for each sample and analyzed statistically using One-way ANOVA and Duncan's Multiple Range tests. Fracture types were recorded and classified.