2012 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi medikal onkoloji kliniğimize yatan hastaların onkolojik acillerinin değerlendirilmesi
Evaluate of oncologic emergencies of patients who hospitalized in medical oncology clinic of Atatürk University Medical Faculty in 2012
- Tez No: 420179
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM BAŞOL TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: kanser, onkolojik acil, demografik, tanımlayıcı, Cancer, oncologic emergencies, demographic, descriptive, service
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda 2012 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D Onkoloji B.D. kliniğine yatan hastalarda sık görülen onkolojik acil vakaları retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Tanımlayıcı çalışmamızda acillerin cinsiyet, yaş, primer tanı, metastaz durumuna göre dağılımını ve uygulanan tedavi, başvuru sonrası yaşam süresi gibi durumları değerlendirdik. Bu veriler doğrultusunda acil vakaların sıklığına göre önlem, takip ve tedavilerini düzenlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Servisine 01.01.2012-31.12.2012 tarihleri arasında 2446 kez yatış yapılmış olup onkolojik acille yatırılan ve/veya diğer kliniklerde takibi sırasında onkolojik acili gelişmesi üzerine devralınan 163 hastayı çalışmamıza aldık. Hastalarımız 18 yaş ve üstü olup klinik ve/veya patolojik primer onkolojik tanısı olan hastalardan oluşmaktadır. Değerlendirme sırasında öncelikle hastanemiz arşiv sisteminden laboratuvar sonuçlarını, patoloji sonuçlarını, radyolojik görüntülerini, medikal raporlarını ve arşiv dosyalarını retrospektif olarak inceleyerek verileri topladık. Tüm biyokimyasal ve hematolojik incelemeler fakültemiz laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Hastalar demografik özellikleri, önceden mevcut hastalıkları, başvuru sebepleri, sık görülen klinik ve laboratuvar anormallikleri, uygulanan tedaviler ve sonuçları açısından değerlendirildi. Bulgular: Hastalarımızın %58,9 (n=96)'unu erkek, %41,1 (n=67)'ini ise kadın hastalar oluşturmaktaydı. Yaş dağılımlarına bakıldığında erkeklerde yaş ortalaması 57,46±13,17 iken kadınlarda ortalama yaş 53,81±14,54 olarak saptandı. Primer tanılarına göre %24,5 (n=40) ile akciğer kanserinin birinci sırada olduğu gözlendi. Hastalarda mevcut maligniteler içinde en sık görülen ilk üç kanser sırasıyla akciğer %24,5, meme %15,3 ve mide %9,2 kanserleri olarak saptandı. Onkolojik aciline göre cinsiyet ayrımı yapılmaksızın bakıldığında ise sırasıyla febril nötropeni %31,3, beyin metastazı/İKBA %24,5, hiperkalsemi %16, biliyer obstrüksiyon %8, GİS obstrüksiyonu %4,9, spinal kord basısı %4,3, TLS %3,7, üriner obstrüksiyon %3,1, perikardiyal efüzyon %2,5 ve VCSS %1,8 yer almaktaydı. Hastalarımızın geliş şikayetlerine bakıldığında %36,8 ile gastrointestinal sistem yakınmaları ilk sırada yer alırken bunu %23,9 ile nörolojik yakınmalar, %20,9 ile genel yakınmalar, %9,8 ile solunumsal yakınmalar, %4,9 ile ürolojik yakınmalar, %1,8 ile cilt problemleri, %1,2 ile üst solunum yolu şikayetleri ve %0,6 ile diğer şikayetler izlemiştir. Çalışmamızda hastaların başvuru anında %28,2'sinin metastazı yoktu. Kliniğimize yatırılan %79,1 hastaya medikal tedavi verilirken; %20,9 hastayı radyoterapi alan grup ve tedaviyi reddeden, dış merkeze başvuran, ptk uygulanan, double j kateteri takılan grup olarak saptadık. Sonuç: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Servisine onkolojik acil nedeniyle yatışı yapılan hastaların çoğunluğunu akciğer, meme ve mide kanseri vakaları oluşturmaktadır. Bu vakaların en sık geliş acili febril nötropeni, beyin metastazı/İKBA ve hiperkalsemi oluşturmaktadır. Bu vakaların poliklinik ve kliniklerdeki takibinde bu aciller göz önünde bulundurularak uygun sıklıkta ve gerekli tetkiklerin istendiği kontrollerin yapılması ve erken dönemde alınacak önlemlerle acil vakaların azaltılması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our descriptive research, we assessed emergency cases distribution by their gender, age, primary diagnosis, metastasis and treatment, life span after application. In the direction of these datas, we aimed to organize the precautions, follow up and treatments of these emergency cases according to their frequency. Material and Method: Our study contains 163 patients who were hospitalized to Oncology Service of Atatürk University Medical Faculty and/or other policlinics because of their oncology emergencies. They were hospitalized 2446 times between 01.01.2012-31.12.2012 dates. Our patients were 18 years old and above and they had clinically and/or pathologically primary oncologic diagnosis. During the study, we firstly collected data by investigating laboratory results, pathology results, radiological images, medical reports and archive files from our hospital, retrospectively. All of the biochemical and hematological investigations were made in our faculty laboratories. All patients were evaluated in terms of their demographic features, their available diseases, their frequent clinical and laboratory abnormalities, their treatments and their results. Results: Patients who were hospitalized to Atatürk University Medical Faculty because of their oncologic emergencies between 01.01.2012-31.12.2012 dates were analyzed retrospectively. There were 96 (%58,9) men and 67 (%41,1) women in this patients group. The average of age were determined 57,46±13,12 for women and 53,81±14,54 for men. According to their primary diagnosis, lung cancer took place on the top by a rate of %24,5 (n=40). The first three cancer among these maligniteis which diagnosed among our patients were lung cancer (%24,5), breast cancer (%15,3) and gastric cancer (%9,2). According to oncologic emergencies without gender discrimination, in order febrile neutropenia (%31,3), brain metastasis/ICP (%24,5), hypercalcemia (%16), biliary obstruction (%8), GIS obstruction (%4,9), spinal cord compression (%4,3), tumor lysis syndrome (%3,7), urinary obstruction (%3,1), pericardial effusion (%2,5) and VCSS (%1,8) were taken place. According to patient's complaints took the first place with a rate of %36,8 and it was followed by neurological complaint (%23,9), general complaints (%20,9), respiratory complaints (%9,8), urological complaints (%4,9), dermatological complaints (%1,8), upper respiratory system complaints (%1,2) and other complaints (%0,6). In our study, %28,2 of patients were had no metastasis at admission. While %79,1 patients are provided by a medical treatment in our hospitalized clinics, we identified %20,9 patients as groups those take radiotherapy, refuses treatment refers to center, PTC applied, the double J catheter applied. Conclusion: The most of these patients who were hospitalized in Medical Faculty of Atatürk University due to their oncologic emergencies consist of lung cancer, breast cancer and gastric cancer cases. The most common causes of these cases coming are febrile neutropenia, brain metastasis/ICP and hypercalcemia. These oncologic emergency cases can be minimized by following of these cases in polyclinic and clinics in proper frequency and by taking into consideration these emergencies the necessary inspections should be made and taking precautions in early period.