Diyabetes mellitus tanılı hastalarda ayak bakımı bilinci düzeyinin sorgulanması
Querying of consciousness level of foot care at the diabetes mellitus diagnosed patients
  1. Tez No: 420178
  2. Yazar: BETÜL GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİB BİLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Foot care
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Diyabetes Mellitus Tanılı Hastalarda Ayak Bakımı Bilinci Düzeyinin Sorgulanması Diyabetes mellitus; insülin eksikliği ya da insülin etkisindeki defektler nedeniyle organizmanın karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamadığı, sürekli tıbbi bakım gerektiren, kronik bir metabolizma hastalığıdır. Diyabetin kronik komplikasyonlarından ayak problemleri muhtemelen önlenmesi en mümkün olanlardır. Diyabetik ayak oluşumunu önlemenin anahtarı, tüm diyabetli hastaların eğitilmesidir. Çalışmamız Eylül 2015 – Kasım 2015 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları Anabilimdalı Endokrinoloji, Gastroenteroloji, Nefroloji, Medikal Onkoloji, Genel Dahiliye ve Hematoloji servislerinde yatan ve Endokrinoloji polikliniğine ayaktan başvuran diyabetes mellitus tanısı olan 250 hasta üzerinde yapıldı. Hastalara güncel literatürler taranarak oluşturulan 25 soruluk anket soru formu yöneltildi. Anket soru formunda; diyabetik hastada ayak bakımı ile ilgili bilgi, tavır ve davranış tutumunu inceleyen sorular yer aldı. Diyabetik hastaların ayak bakımı hakkındaki bilgilerini ve günlük pratiklerini değerlendirdiğimiz çalışmamızda hastaların bu konularda yetersiz olduğu kanısına vardık. Sağlık çalışanları olarak diyabetik hastada ayak bakımı eğitimine daha fazla önem vermemiz ve zaman ayırmamız gerektiği görülmektedir. Anahtar Kelimer: Diyabetes mellitus, Ayak bakımı
Özet (Çeviri)
Querying of Consciousness Level of Foot Care at the Diabetes Mellitus Diagnosed Patients. Diabetes mellitus is a chronic metabolism disease which requires constant medical care. The organism can not benefit enough from protein, carbonhydrates and fats due to the defficiency of insulin or the defects in the insulin efficiency in diabetes mellitus. The foot problems are the most probable preventable chronic complication of the diabetes mellitus. The key of the prevention of diabetic foot formation is the training of the whole diabetic patients. Our study was made with 250 diabetic patients who were hospitalized by the endocrinology, gastroenterology, nephrology, medical oncology, general medicine and hematology departments of the Ataturk University Medical Faculty Internal Medicine and who applied daily to the endocrinology policlinic, between September 2015-November 2015. The survey form which contains 25 questions was asked to the patients by the scanning of current literature. Questions about the diabetic patients' information, attitude and behaviour of foot care took place in the survey form. We reach the conclusion that diabetic patients were insufficient about the diabetic foot care and daily practice in our study. It is seen that more importance must be given to the diabetic foot care training and to giving more time to this condition, in the diabetic patients by the health care workers.