Gebelikteki yakınmalar ve yaşam kalitesine etkisi ölçeğinin Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of the scale of complaints during pregnancy and their effects on quality of life
- Tez No: 420221
 - Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Gebelik, Geçerlilik, Güvenilirlik, Yakınma, Yaşam Kalitesi, Complaint, Pregnancy, Quality of Life, Reliability, Validity
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik güvenilirlik çalışmasının yapılarak Türk toplumuna kazandırılması amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Erzurum il merkezinde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Nenehatun Kadın Doğum Hastanesinde Şubat 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında metodolojik olarak yapılmıştır. Araştırmada örneklem seçilmeden araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan toplam 506 gebe ile çalışılmıştır. Geçerlilik-güvenilirlik analizinde dil, kapsam, yapı geçerliği ve güvenilirlik analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeğinin çeviri-geri çeviri yöntemi ile dil geçerliliği analiz edilmiş ve uzman görüşleri ile kapsam geçerliliği yapılmıştır. Ölçek pilot uygulama sonrası örneklem grubuna uygulanmıştır. Ölçeğin faktör analizi sonucunda tek faktörlü bir yapıda ve faktör yüklerinin uygun aralıkta olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin iç tutarlılık analizleri sonucunda madde toplam puan korelasyonlarının yeterli ve Cronbach alfa katsayısının 0.91 olduğu bulunmuştur. Sonuç: Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği'nin Türkçe geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı oluğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to adapt the Scale of Complaints During Pregnancy and Their Effects on Quality of Life to Turkish Society by conducting its Turkish Validity and Reliability Study. Material and Method: The study was conducted between February 2015 and April 2016 in Nenehatun Maternity Hospital affiliated to Ministry of Health and located in the city center of Erzurum. The study was conducted with totally 506 pregnant who met the inclusion criteria without sample selection and were voluntary to participate in the study. Language, content, and construct validities and reliability analysis were in the validity and reliability analysis. Results: The language validity of the Scale of Complaints During Pregnancy and Their Effects on Quality of Life to Turkish Society was analyzed by using translation-back translation method and its content validity was conducted through expert opinions. The scale was administered to the sample group after the pilot application. As a result of the factor analysis, it was found that the scale had a single factor structure and its factor loadings were in a convenient interval. As a result of the internal consistency analysis of the scale, the item total point correlations were found to be sufficient and the Cronbach alpha coefficient was 0.91. Conclusion: It was found that the Turkish version of Scale of Complaints During Pregnancy and Their Effects on Quality of Life is a valid and reliable assessment tool.