Bitkisel üretimde kullanılan malzemenin bazı fungal etmenler açısından ozon gazı ile dezenfeksiyon olanaklarının araştırılması
A research on the disinfection possibilities of fungal agents on the materials used in the agriculture by ozone treatment
  1. Tez No: 420484
  2. Yazar: NAZLI DERVİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ozon, mikrobiyal yük, dezenfeksiyon, üretim materyali, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, Ozone, microbial load, disinfection, material of production, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bitkisel üretimde kullanılan malzemenin, özellikle başlangıç aşamasında, dezenfeksiyonu üretimin diğer aşamalarında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması adına büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada ozonun farklı form ve dozlarının bitkisel üretimde kullanılan materyallerin (plastik, cam, metal, strafor) dezenfeksiyonunda kullanım olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla Sclerotinia sclerotiorum ve Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici ile suni olarak inokule edilen yüzeylere hem gaz (50, 100 ve 150 mg O3/N m3 dozlarında 15 ve 30 dakika) hem de suya eklenmiş (6 ve 8 g O3/N m3 dozlarında ) formda ozon uygulanmıştır. Suya eklenmiş ozon uygulamalarına ek olarak saf su ve peroksiasetikasit uygulaması da yapılmıştır. Aynı uygulamaların ortamdaki mikrobiyal yük üzerine etkileri de bu çalışma içinde incelenmiştir. Tüm bu çalışmalar değerlendirildiğinde hem yüzey hem de atmosferik yükün dezenfeksiyonunda ozon uygulamalarının başarılı olduğu belirlenmiştir. Özellikle yüzey uygulamalarında %90'ın üzerinde başarı saptanmıştır. Yapılan araştırmanın sonuçlarından yola çıkılarak ozonun hem yüzey hem de atmosferik yükün dezenfeksiyonunda kullanılmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Disinfection of materials used in agriculture particularly initial phase is crucial to prevent facing any problem at all stages of production. Disinfection possibilities of materials such as glass, plastic, metal, styropor used in agriculture by ozone varied forms and concentration were investigated in this study. For this purpose, different concentrations of O3 gas (50, 100 and 150 mg O3/Nm3 for 15 and 30 minutes) and O3 supplemented water (6 and 8 g O3/ Nm3 dose) were applied to surfaces inoculated artificially by Sclerotinia sclerotiorum and Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici. In addition to ozone supplemented water applications, distilled water and peroxyacetic acid were sprayed. The effects of ozone treatments on microbial content of the ambient air at same applications were researched too. Evaluation of results showed that ozone applications have been successful for disinfection of surface and ambient air. Especially disinfection success of surface application is more than % 90. As a result, ozone treatments were found effective for disinfection of surface of the material and ambient air.