Aperfiks sistemi ile yaptığımız ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu erken dönem sonuçları
Early term surgical results of anterior cruciate ligament reconstruction with aperfix system
  1. Tez No: 420921
  2. Yazar: HASAN ONUR ARIK
  3. Danışmanlar: UZMAN ALİ BÜLENT BAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: öçb rekonstruksiyonu, Aperfiks sistem, çift bandıl hamstring tendon grefti, ACL reconstruction, Apefix system.double-boundle hamstring tendon grafts
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada Mayıs 2010 –Ağustos 2011 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine başvurup ÖÇB yetmezliği tanısı konulan ve ÖÇB rekonstrüksiyonu yapılan 30 hastanın erken dönem sonuçları değerlendirilmiştir. Hastalarımızın 23'ü erkek 7'si kadındı. Ortalama yaş ise 28.8 idi. Tüm hastalara artroskopik olarak dört katlı otojen hamstring tendon greftleri ile yeni bir fiksasayon yöntemi olan Aperfix sistemi uygulanmıştır. Ortalama takip süresi 7.8 ay olarak bulundu. Hastaların Lysholm skorlamasına göre preop ortalama 37.8 iken post op ortalama 84.3 olarak hesaplandı. Son kontrollerinde IKDC skorları uygulanan hastaların 21 (%70)'i A (mükemmel) ve B (iyi)grubunda yer aldı. C(orta) grubunda 9 (%30) hasta bulunurken, D (kötü) grubunda hastamız bulunmamaktadır.Erken dönem sonuçları itibarıyla yeni bir fiksasyon sistemi olan aperfix sistemi ile ÖÇB rekonstrüksiyonu literatür verileri ve aldığımız sonuçlar ışığında kullanılabilir bir yöntemdir. Özellikle tekniğin kolaylığı ve kısa cerrahi süresi nedeniyle tercih edilebilir. Ancak diz biyomekaniğini restore etmek, dejenerasyonu engelleme açısından yararlarını kanıtlamak ve stabil tespitin uzun dönem sürdürülebilirliğini değerlendirmek için uzun dönem sonuçlarını görmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
İn this study we have evaluated early term surgical results of 30 patients who admited to Antalya Education and Research Hospital 1. Orthopaedics and Traumatology Clinic between May 2010-Agust 2011 ,diagnosed as anterior cruciate ligament deficieny and treated by arthroscopic ACL reconstruction.Twenty three of the our patients were male and 7 of our patients were female. Avarage age of the patient's was 28,8.All patients were carried out double-bundle autogenous hamsting greft with a new fixation method 'Aperfix system'. Avarage follow-up was 7.8 month (3-12 month). The avarage preoperative and postoperative Lysholm scores of the patients were 37,8 and 84,3 respectively.İn the last examination the IKDC scores of the patients were noted as exellent and good in 21 patients(70%) in group A and group B,moderate in 9 patients(30%) in group C and none of the patients had poor resuults in group D. İn the light of our recorded data and relevant literature it was found that ACL reconstruction with Aperfix System in the treatment of ACL lesions maintained stisfactory results,as this system utilizes an easy tecnique with a short surgery time.However long term results of this study is essential to evalute sustainability and benefits of this tecnique in maintaining physilological knee biomechanics of the patients and in prevention of knee degeneration in the future.