Ürololojik girişimlerde üretral kateterizasyon uygulanacak hastalarda postoperatif katetere bağlı ağrı üzerine lidokainin farklı uygulamalarının etkisi
Ürololojik girişimlerde üretral kateterizasyon uygulanacak hastalarda postoperatif katetere bağli ağri üzerine lidokainin farkli uygulamalarinin etkisi
  1. Tez No: 420963
  2. Yazar: NECMETTİN TARAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR GEYLAN IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Lidokain, Cathejell, Üretral Kateterizasyon, Lidocaine, Cathejell, Urethral Catheterization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: 18 - 80 yaĢ arası ürolojik giriĢimlerde üretral kateterizasyon uygulananan erkek hastalarda postoperatif katetere bağlı ağrı tedavisinde lidokainin farklı uygulamalarının etkinliğinin araĢtırılması. Lidokainin üretral katetere bağlı visseral ağrı üzerine etkinliğinin araĢtırılması. Gereç ve Yöntem: Bu çalıĢma Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon A.D.'da ve Etik Kurul onayı ile hastalardan bilgilendirilmiĢ rıza onam formu alınarak yapıldı. ASA I-III, 18 - 80 yaĢ arası genel anestezi uygulanacak erkek hastalar çalıĢmaya dahil edildi. Hastalar basit rastgele yöntemle randomize edilerek dört gruba ayrıldı. Grup 1'de: Operasyon bitiminden 15 dakika önce 100 mg lidokain (serum fizyolojik ile 20 cc‟ye tamamlanarak) üretral kateterden intravezikal verildi. Üretral kareter klemplendi. Operasyon bitiminde klemp açıldı. Grup 2'de: Operasyon baĢlamadan önce cathejell katetere sürülerek üretral kateterizasyon yapıldı. Grup 3'de: Operasyon baĢlamadan önce cathejell katetere sürülerek üretral kateterizasyon uygulandı ve operasyon bitiminden 15 dakika önce 100 mg lidokain (serum fizyolojik ile 20 cc‟ye tamamlanarak) üretral kateter yolu ile intravezikal olarak verildi ve üretral kateter klemplendi. Operasyon bitiminde klemp açıldı. Grup 4: Kontrol grubu. Operasyon baĢlamadan önce kateter takılırken katetere lubrikan (ilaçsız) sürüldü. Postoperatif dönemde hastalar 2 saat postop ünitesinde tutularak postop 5.dk, 15.dk, 45.dk, 1.saat, 2.saat sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, kalp atım sayısı ve ağrı için VAS (vizüel ağrı skalası) ve yan etkiler kaydedildi. Aynı parametreler 4. ve 6. saatlerde üroloji servisinde kaydedildi. Bulgular: Demografik özellikler, operasyon süreleri, hemodinamik parametreler gruplar arasında benzerdi. Grup III ağrıyı en az hisseden grup olarak saptandı. VAS değerleri Grup I ve Grup II‟de Grup III‟e göre daha yüksek saptandı. Ağrıyı en fazla hisseden grup kontrol grubu olarak saptandı. Olguların hiçbirinde bir yan etki saptanmadı. Sonuç: Lidokainli jel ve intravezikal lidokainin birlikte kullanımının üretral kateterizasyona bağlı ağrıyı azaltmada, bu yöntemlerin tek baĢına uygulanmasına göre daha etkili bir uygulama olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Aims: To investigate the efficiencies of the diverse lidocaine applications for the treatment of pain caused by postoperative catheters in male patients between 18 and 80 years old, which were applied urethral catheters for urological interventions. To determine the efficacy of lidocaine on the visceral pain caused by urethral catheters. Materials and Methods: This study was performed in the Anesthesiology and Reanimation Department of the Cukurova University after obtaining informed consent forms from the patients and with the approval of the ethic committee. Male patients with ASA scores between I and III, with ages between 18 and 80 and which will be operated under general anesthesia were included to the study. The patients were divided into four groups via simple randomization. In Group-1: 100 mg of lidocaine was given intravesically via the urethral catheter after completing its solution to a volume of 20cc with isotonic serum. Then, the urethral catheter was clamped and it was reopened at the end of the operation. In Group-2: Urethral catheterization was performed before beginning the operation by lubricating the catheter via cathejell ®. In Group-3: Urethral catheterization was performed before beginning the operation by lubricating the catheter via cathejell®. Additionally, 15 minutes before ending the operation, 100 mg of lidocaine was given intravesically via the urethral catheter after completing its solution to a volume of 20cc with isotonic serum. Then, the urethral catheter was clamped and it was reopened at the end of the operation. In Group-4: A lubricant without an anesthetic was used for catheter application before the operation. At the post-operative period, patients were followed in the postoperative care unit (PCU) for two hours. In the PCU, systolic and diastolic blood pressures, pulse rates, Visual Pain Scale (VPS) scores and side-effects were recorded at the 5th, 15th, 45th minutes and 1th and 2nd hours after the operation. The same parameters were also recorded in the urology ward at the 4th and 6th hours after the operation. Findings: The demographic characteristics, operation durations and hemodynamic parameters of the patients were similar between the different study groups. Group-3 was defined as the group, which feeled the pain at least. VPS scores were higher in Group I and Group II in comparison to Group III. The group, which feeled the pain at most was defined as the control group. No side effects were detected in any of the patients. Result: We concluded that the combined usage of the lidocaine gel (cathejell®) and intravesical lidocaine is more efficient to alleviate pain than the single application of these methods.