Halkla ilişkilere KOBİ perspektifinden bir bakış: Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde bir araştırma
A View to public relations from the perspective of SME case of Kayseri̇ Organised Industrial Zone
- Tez No: 421542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL TANYERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), Halkla İlişkiler, İletişim, Small and Medium Size Enterprises, (SME), Public Relations, Communication
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İstihdam sağlama ve ekonomik büyümeyi geliştirmede önemli rol oynayan KOBİ'ler tüm dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde büyük önem taşımaktadır. Ancak bu işletmelerin sermaye, çalışan sayısı ve teknolojik imkanları sınırlıdır. Değişen rekabet koşullarında bu işletmelerin sınırlı imkanlarını etkin, verimli bir şekilde kullanabilmeleri ve varlıklarını sürdürebilmeleri için hedef kitleleri ile etkili iletişim kurmaları son derece önemli hale gelmiştir. Bu çalışma, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin halkla ilişkiler faaliyetlerine verdikleri önemi, halkla ilişkiler faaliyetlerine bakış açılarını ve bu faaliyetlerden nasıl yararlandıklarını araştırma amacı taşımaktadır. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesadüfi örneklem yoluyla seçilen KOBİ'lere uygulanan anket sonucu elde edilen bilgilerde halkla ilişkiler biriminin KOBİ'lerin çoğunluğunda mevcut olmadığı ve gerçekleştirilen halkla ilişkiler etkinliklerinin zaman zaman başvurulan faaliyetler olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda halkla ilişkilerin öneminin KOBİ'ler tarafından yeterince fark edilmediği belirlenmiştir. KOBİ'lerde halkla ilişkiler uygulamalarının yaygınlaşması ve öneminin artması için KOBİ'lere eğitim hizmetleri verilmesi ve KOBİ'lerin halkla ilişkiler uygulamalarını zorlaştıran problemlerine yönelik devlet destekli çözümler getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Playing a big part in employment and development in the financial growth, SMEs are very important in the whole world, especially in the developing countries. However, capital, employee number and technological opportunities of these businesses are limited. These businesses' efficient communication with their target audience becomes very important in order to use these limited opportunities effective and productive and maintain their presence in the changing conditions of competition. This study aims to investigate the small and medium sized business' value about public relations activities, their point of view about public relations activities and how they benefit from these activities in Kayseri Organized Industrial Structure. In the information gained as a result of the poll conducted on the SMEs, who are chosen with random selection method in Kayseri Organized Industrial Site, it is stated that department of public relations does not exist in most of the SMEs and the performed activities of public relations are activities which are used time to time. Accordingly, it is determined that the real importance of public relations is not realized enough by the SMEs. For becoming public relations applications mainstreamed and increasing the importance in the SME's, is recommended, that SME's are giving training services and problems which makes public relations applications difficult. They are aimed to find solutions, which are state sponsored.