Kullanıcı bakış açısından internet reklamcılığı: İstanbul - New York örneğinde karşılaştırmalı bir araştırma
Internet advertising from the users' perspective: A comparative analysis on Istanbul and New York
- Tez No: 421562
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: İnternette Pazarlama, İnternet Reklamcılığı, İnteraktif Reklam, Kullanıcı Bakış Açısı, İstanbul – New York, Marketing on the Internet, Internet Advertising, Interactive Advertising, User Point of View, Istanbul – New York
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Reklam, günümüzün değişen koşullarına göre farklılaşmakta ve gelişmektedir. Bilgi iletişim teknolojisindeki ilerlemeler ve küreselleşmenin etkileri gibi sebepler pazar ortamında rekabeti arttırarak pazara her gün yeni ürünlerin girmesini hızlandırmaktadır. Yeni ürünlerin tanımının geniş kitlelere yapılarak, pazarda rekabet üstünlüğü sağlamaya çalışan işletmeler, mesajlarını geniş kitlelere iletmek için yeni pazarlama teknikleri ve buna bağlı olarak internet reklamlarını kullanmaktadır. Reklamı yapılacak ürün veya hizmetin hedef kitlesine uygun olarak internet kullanıcı profilleri değerlendirilmektedir. Bu profile uygun hedef kitleye sahip işletmeler, reklam mesajlarını tüketicilerine ve/veya potansiyel tüketicilerine internet aracılığıyla iletmektedirler. Bu doğrultuda, internet reklamcılığı da pazarlamada daha fazla yatırımın yapıldığı bir mecra haline gelmektedir. Bu kapsamda çalışmanın teorik kısmında internet ve internetin pazarlamaya etkisi ile internet reklamcılığı incelenmektedir. Çalışmanın uygulama kısmında ise İstanbul'da öğrenim gören 1010 öğrenci ile New York'ta eğitimlerini sürdüren 1091 öğrencinin katıldığı araştırmada, şehirlere göre ve cinsiyete göre karşılaştırmalı analiz gerçekleştirilmiştir. Her iki şehir katılımcılarının da“internet reklamlarının genellikle ilgisini çektiği”tespit edilmiştir. Ayrıca tez çalışması içerisinde internet reklamlarına ilişkin görüşlerin güvenirlik analizi yapılmış ve“internet reklamlarına ilişkin görüşler ölçeği”oluşturulmuştur. Elde edilen ölçek puanları açısından şehirler arasında karşılaştırma yapıldığında, teknik değerlendirmeler ve hukuksal değerlendirmeler puanları New York'dan katılanlarda daha fazla görülürken, sosyal değerlendirmeler açısından şehirler arasında herhangi bir farklılık gözlenmemiştir. Bununla beraber İstanbul'dan katılanlarda hiçbir ölçek puanı açısından cinsiyetler arasında bir fark görülmezken, New York'dan katılanlarda ise tüm ölçek puanları erkeklerde daha fazla görülmüştür. Çalışma ile elde edilen bulguların kullanıcı tutumlarının değerlendirilerilmesinde yardımcı olacağı dolayısıyla yapılacak internet reklamcılığı faaliyetlerinin de daha etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Advertising develops and changes in accordance with ever-changing recent conditions. The developments in ICT's and the implications of globalization stimulate the competition in marketing thus facilitating the introduction of new products into the market. Enterprises trying to attain superiority in the market by introducing their new products to large masses use innovative marketing methods and Internet advertising. Internet user profile searches are conducted on the target audience for the product and service. The enterprises with relevant target audiences convey their advertising messages to their consumers and/or prospective consumers via Internet. In this sense, Internet advertising is becoming a new field in marketing through intensive investment. In this context, the theoretical part of the study includes an analysis on the Internet and its impact on marketing and Internet advertising. The practical part of the study includes a comparative analysis, on cities and genders, conducted on 1010 students getting education in İstanbul and 1091 students getting education in New York. It is identified that“Internet ads grab the attention of participants”from both cities. In addition, a reliability check has been made on the opinions of participants about Internet ads and a“scale for views on Internet ads”has been created under the thesis studies. When the two cities are compared with respect to obtained point scales, the points given by participants from New York are found to be higher in terms of technical evaluations and legal evaluations, while there is no difference observed between the cities in terms of social evaluations. No gender difference has been identified between the scale points of participants from Istanbul, however all scale points of males are observed as higher as compared to those of females in New York. The findings of the study may be of use when evaluating user attitudes thus providing insight for prospective studies on Internet advertising.