Hayat bilgisi dersi için hazırlanan öz düzenlemeli öğrenme modeli destekli etkinliklerin öğrencilerin öğrenme ve çalışma sorumluluğuna etkisi
The effect of self regulated learning model based activities prepared for social studies lesson on students responsibilities of learning and study
- Tez No: 421731
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN SEMERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi dersi, öz düzenlemeli öğrenme, öz düzenleme süreci, Social Studies Lesson, Self-regulated Learning, Self-regulation process
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Araştırmanın amacı 'Hayat Bilgisi Dersi İçin Hazırlanan Öz düzenlemeli Öğrenme Modeli Destekli Etkinliklerin Öğrencilerin Öğrenme ve Çalışma Sorumluluğuna Etkisini' belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Bartın ili Karahüseyinli İlkokulunda öğrenim gören 28 üçüncü sınıf öğrencisi ve Bartın ili Terkehaliller İlkokulunda öğrenim görmekte olan 29 üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada kontrol grubu ve deney grubu öğrencileri cluster (kümeleme) analizi verileri doğrultusunda oluşturulmuştur. 20 öğrenci deney grubunu, 20 öğrenci de kontrol grubunu oluşturmaktadır. Araştırma deneysel yöntemin; öntest- sontest kontrol gruplu modeline dayalı olarak yürütülmüştür. Deney grubundaki öğrencilere öz düzenlemeli öğrenme modeline dayalı Hayat Bilgisi dersi uygulanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise Hayat Bilgisi dersleri, Hayat Bilgisi programına dayalı hazırlanan öğretmen kılavuz kitabındaki etkinlikler doğrultusunda işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Öğrenme ve Çalışma Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şöyledir: Deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin öğrenme ve çalışma sorumluluklarına ilişkin öntest puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Araştırmaya katılan kontrol grubu öğrencilerinin öğrenme ve çalışma sorumluluğu ölçeğinden aldıkları deney öncesi ve sonrası puanların arasında anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Araştırmaya katılan deney grubundaki öğrencilerinin öğrenme ve çalışma sorumluluğu ölçeğinden aldıkları deney öncesi ve sonrası puanların arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Öz düzenlemeli öğrenme modeli destekli etkinliklerin uygulanması sonunda deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin öğrenme ve çalışma sorumluluklarında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Öz düzenlemeli öğrenme modeli destekli hazırlanan etkinlikler ile ders işlenen deney grubunun öğrenme ve çalışma sorumluluğu puan ortalamaları kalıcıdır. Araştırma sonuçları öz düzenlemeli öğrenme modeli destekli etkinliklerin öğrencilerin öğrenme ve çalışma sorumluluğunu olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Öz düzenlemeli öğrenme destekli hazırlanan etkinliklerle ders işleyen deney grubu öğrencilerinin öğrenme ve çalışma sorumluluk düzeyleri yüksek ve kalıcıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the 'Impact of Self-regulated Learning Model Based Activities prepared for Social Studies Lesson on Student Learning and Study Responsibilities'. The sameling of the study consists of 28 third grade students studying in Bartın province Karahüseyinli Primary School and 29 third grade students studying in Bartın province Terkehaliller Primary School in the spring term of 2014-2015 academic year. In the research, the control and experimental group students have been created in line with cluster analysis data. The experimental group consists of 20 students and 20 students constitute the control group. The study is carried out on the basis of pretest- posttest control group model of the experimental method. Self-regulated Learning Model Based Social Studies Lesson is applied to the students in the experimental group. As for the control group students, Social Studies Lessons are handled in accordance with the activities of the teacher's guide book prepared according to the social studies program. Learning and Work Scale was used as a data collection tool in the study. The findings obtained from the study are as follows: It was found that there was no significant difference between experimental and control group students and their learning and work responsibilities. It was found that there was no significant difference between the points obtained from learning and work responsibilities scale before and after the experiment by the control group students participated in the study. It was found that there was significant difference between the points obtained from learning and work responsibilities scale before and after the experiment by the experimental group students participated in the study. As a result of applying Self-regulated Learning Model aided Activities, it was found that there was significant difference in the learning and work responsibilities of experimental and control group students. The mean scores of learning and work responsibilities of Self-regulated Learning Model aided Activities and lesson applied experimental group are permanent. The research results show that Self-regulated Learning Model aided Activities have a positive impact on learning and work responsibilities of the students. Learning and work responsibility levels of the experimental group students that have class carried out using Self-regulated Learning Model aided Activities are high and permanent.