Kračkovskij Ignatij Julianovič: hayatı ve 'Nad Arabskimi Rukopisiami' adlı eserinin incelenmesi
Ignaty Yuli̇anovi̇tch Kratchkovsky: Hi̇s li̇fe and the revi̇ew of hi̇s work called 'Among Arabi̇c Manuscri̇pts'
  1. Tez No: 422202
  2. Yazar: ANASTASİYA UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIZILCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kračkovskij, Kraçkovski, Rus Şarkiyat Çalışmaları, Rus Müsteşrik, Oryantalizm, Arapça El Yazmaları, Kratchkovsky, Russian Arabistics, Russian Orientalist, Orientalism, Arabic Manuscripts
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
XX. yüzyılın ilk yarısının en önemli şarkiyatçılarından biri olan Ignatij Julianovič Kračkovskij (1883 — 1951) Rusya'da Arap Dili ve Edebiyatı araştırmaları ekolünün başı ve kurucusudur. Aynı zamanda hem Doğu'da hem Batı'da bulunan birçok akademi ve bilimsel derneğin üyesidir. Yaptığı araştırmalar, çeviriler ve verdiği eğitim, Rus ve Arap olmak üzere iki kültür arasında bir köprü mahiyetindedir. Bıraktığı edebi miras Arap Dili ve Edebiyatı araştırmalarının bütün alanlarını kapsamaktadır. Tezimizin amacı; bu önemli şahsiyetin ayrıntılı biyografisinin verilmesi ve“Nad Arabskimi Rukopisiami”adlı eserinin incelenmesidir. Bu çalışmamıza konu olan biyografi, sadece belgesel materyale (günlükler, mektuplar, akraba ve arkadaşlarının hatıraları, resmi belgeler vs.) dayanmaktadır. Tezimiz giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, konunun önemi, amacı, metodu ve kapsamı ele alınmıştır. Birinci bölümde, Rus Şarkiyatçılığının doğuşu, gelişimi ve zaman içinde uğradığı değişiklikler ele alınmıştır. İkinci bölümde, Kračkovskij'nin yaşadığı dönemin siyasi, sosyal, ilmî ve kültürel durumu ile hayatı, hocaları, talebeleri, ilmî kişiliği ve telif ettiği çeşitli eserler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde SSCB-Almanya Savaşı esnasında kaleme aldığı“Nad Arabskimi Rukopisiami”adlı eseri incelenmiştir. Anı niteliğini taşıyan ve dünyaca tanınan bu kitabın, Kračkovskij hayatta iken üç baskısı ve birçok dile çevirisi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ignaty Yulianovitch Kratchkovsky (1883 — 1951) is one of the major orientalists of the first half of the 20th century, the head and the founder of the Russian school of arabistics, a member of numerous academies and scientific societies, both Western and Eastern. With his research, translational and educational activities he bridged two cultures — Arabic and Russian. His creative heritage embraces all branches of arabistics. The aim of this thesis is to give the detailed biography of this remarkable man and to examine his famous work named“Among Arabic Manuscripts”. The biography is exclusively based on documentary materials (diaries, letters, reminiscences by relatives and friends, official documents, etc.). The thesis consist of an introduction and three parts. In the introduction, we examined the importance, aim, scope and method of the subject. In the first part, we examined Orientalism in Russia: its emergence, development and changes that it has undergone over time. In the second part, we examined Kratchkovsky's life, masters, pupils, scientific personality and miscellaneous works he wrote in addition to the political, social, scientific and cultural environment of his era. In the third part, we examined Kratchkovsky's work“Among Arabic Manuscripts. Notes of reminiscences about books and men”, that he wrote during The Soviet-German War. This book of memoir character became well-known all over the world; during Kratchkovsky's lifetime it ran into three editions and was translated into many languages.