İşletme birleşmelerinde özdeşleşme, güven, iletişim, kültür ve süreç adaletinin, çalışanların iş doyumu üzerindeki etkileri: Bankacılık sektöründe bir araştırma
Effects of identification, trust, communication, culture and procedural justice on employees' job satisfaction in mergers: A research in banking sector
- Tez No: 422201
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SEMERCİÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mergers, Bank Mergers, Identification, Trust, Communication, Culture Clush, Culture Continuity, Shared Values, Procedural Justice, Job Satisfaction, Bootstrap Analysis Method, Mediation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
Uluslararası ve yerli literatürde, işletme birleşmeleri, özdeşleşme, güven, iletişim, kültür, süreç adaleti ve iş doyumu üzerine ayrı ayrı bir çok çalışma olmasına karşın, bu kavramların hepsini içeren yayına rastlanmamıştır. Pazar payını arttırmak, büyümek, kaynaklarını birleştirerek, rekabet avantajı sağlamak için yapılan işletme birleşmelerinde, beklenilenin aksine yüzde 50'den fazlası finansal başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Başarısızlık nedenleri ise genellikle insani nedenlere yani çalışanlardan çok finansal rakamlara odaklanmaya bağlı olmaktadır. Bu araştırma, işletme birleşmeleri ile ilgili özellikle banka birleşmeleri ile ilgili sınırlı sayıdaki yayının yanı sıra, işletme birleşmelerinde, yöneticilerin ileriye dönük planlamalarına da katkıda bulunacaktır. Bankacılık sektöründe yapılan bu araştırma ile banka birleşmelerinde, çalışanların yönetime duyulan güven, ortak kültür, iletişim ve süreç adaleti pozitif algısının, iş doyumu üzerindeki etkisini ortaya koyarak, bu etkide, banka birleşmesi sonrası oluşan yeni kurumla özdeşleşmenin aracılık rolü oynayıp oynamadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda yönetime duyulan güven ve iletişim iklimi pozitif algısının, banka birleşmesi sonrası yeni özdeşleşme ve çalışanın iş doyumu üzerinde anlamlı düzeyde ve pozitif yönde etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca veri analizi sonucunda, yönetime duyulan güven ve iletişim iklimi pozitif algısının, çalışanın iş doyumu üzerindeki etkisinde, çalışanın yeni kurumu ile özdeşleşmesinin aracılık rolü üstlendiğini göstermektedir. Böylece banka birleşmelerinin başarısında önemli rol oynayan çalışanların memnuniyeti üzerinde yönetime duyulan güven, iletişim pozitif algısının yanı sıra banka birleşmesi sonrası çalışanın yeni kurumla özdeşleşmesinin etkili olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: İşletme Birleşmeleri, Banka Birleşmeleri, Özdeşleşme, Güven, İletişim, Kültür Devamlılığı, Paylaşılan Ortak Değerler, Kültür Kopukluğu, Süreç Adaleti, İş Doyumu, Bootstrap Analiz Yöntemi, Aracılık Etkisi
Özet (Çeviri)
In literature research, no publication was found covering mergers, identification, trust, communication, culture, procedural justice and job satisfaction concepts all together. Companies, to increase their market share and to have competition advantage via combining their resources through company mergers, however contrary to their expectations, the financial success rate is less then 50 percent and the main reason is usually that the management is focusing on financial figures rather than focusing on human factors. This research, will contribute not only to especially limited research but at the same time will help managers in their future plans in mergers. In this context, the goal of this research in the banking sector on bank mergers is to investigate the effects of the employees' identification, trust to management, communication climate, procedural justice and culture perception on their job satisfaction and to show that their identification with the new merged company after the merger effects the relationship among these variables and that the relationship between these variables are statistically meaningful. In other words the goal of this research was to show that the effect of the trust to management, communication, procedural justice and culture perception's effect on employees' job satisfaction and to find out if the new identification with the merged company has a mediating effect in this effect. As a result it is found that the employees' new identification mediates the relationships between trust, communication and job satisfaction. Likewise, it is found that the employees' job satisfaction, which is a very important factor in the success of bank mergers, is positively effected from trust, communication and the new identification after the merger.