Türkiye-AB ilişkilerinde sivil toplum kuruluşları ve kalkınma ajanslarının rolü: TRA2 Bölgesi örneği
The role of non-governmental organizations and development agencies in Turkey-EU relations: Case of TRA2 Region
- Tez No: 422265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ KERESTECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma Ajansları, Kalkınma Ajansı, Yönetişim, TRA2 Bölgesi, Regional Development Agencies, Development Agency, Governance, TRA2 Region
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Küreselleşme süreci ile birlikte yaşanan sosyo ekonomik değişim ve dönüşüm gerek bölge içi gerekse bölgelerarası gelişmişlik farklarını gözler önüne sermiştir. Devletlerin uzun süre uyguladıkları klasik kalkınma anlayışı küreselleşme ile birlikte terk edilmeye başlanmıştır. Ülkeyi ilgilendiren tüm konularda merkezin tek kural koyucu ve karar alıcı olduğu klasik yönetim anlayışından yerel öncelik ve karar alıcıların da önem kazandığı yeni yönetim anlayışına geçilmiştir. Türkiye'de Avrupa Birliği'ne uyum süreci ile birlikte yeni planlama anlayışına Kalkınma Ajansları ile geçilmiştir. Temel amacı; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini geliştirmek, kaynakların etkin ve yerinde kullanımını sağlamak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak olan Kalkınma Ajansları bu yeni anlayış ile yönetişim ilkesini de hayata geçirmiş olmaktadır. Bu kapsamda tezin temel amacı; küreselleşme ve Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde yeni kalkınma anlayışını hayata geçiren Kalkınma Ajanslarının tarihsel gelişimini ortaya koymak, Kalkınma Ajansları-sivil toplum ilişkisini irdelemek ve bu çerçevede TRA2 Bölgesi'nde faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı'nın sivil toplum kuruluşlarına yönelik çalışması üzerinde durmaktır.
Özet (Çeviri)
Socio-economic change and transformation due to globalization have revealed the disparities in development within and between regions as well. Together with globalization, the classical development approach, which has been adopted by the states for long has been left. A transition from classical management behavior, in which decision-making process regarding all state issues is centralized, to a new one; in which local priorities and decision-makers are of more critical importance has been realized. In Turkey, in the accession period to EU, a new method of planning was adopted by the utilization of regional development agencies. Development agencies, aiming to improve cooperation between the public sector, private sector and civil society organizations to ensure the use of effective and appropriate use resources and eliminating regional disparities within and between the regions provide necessary platforms for the realization of principle of governance. In this frame, the major aim of the thesis is to reveal the historical development of Regional Development Agencies, as the actors of this novel development approach during the accession period to EU and at the context of globalization; to examine relationship between the Development Agencies and civil society, and lastly and more specifically mentioning Serhat Development Agency's study regarding non-governmental institutions and civil society in TRA2 Region.