Müşteri deneyimlerinin ve etnosentrik eğilimlerinin marka değeri algılarına olan etkilerinin belirlenmesi üzerine bir pilot araştırma
Determining the impact on the perception of brand equity on customer experience and ethnocentric tendencies of a pilot study
- Tez No: 422266
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KURTULUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka değeri, müşteri deneyimi, tüketici etnosentrizmi, müşteri tatmini, yapısal eşitlik modellemesi, Brand equity, customer experience, consumer ethnocentrism, customersatisfaction, structural equation modelling
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Son yıllarda, marka değeri, müşteri deneyimi ve tüketici etnosentrizmi kavramları, birbirinden bağımsız olarak hem özel sektör dinamikleri açısından, hem de pazarlama literatüründe ön plana çıkmaya başlamıştır. Özellikle küreselleşme ile birlikte, çok uluslu pazarlara açılma çok daha elzem olmuş ve sözü edilen kavramların bir arada değerlendirilmesi gereği doğmuştur. Günümüzde uluslararası firmalar, girdikleri pazarlarda kendilerine yer bulmak istemekte, yerel firmalar da güçlü uluslararası şirketler ile rekabet etmekte zorlanmakta ve oyun dışı kalma tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır. Konu tüketiciler açısından ele alındığında ise, tüketici etnosentrizmi ve müşteri deneyimi kavramları ön plana çıkmaktadır. Tüketicilerin alışkanlıklarıyla ilgili kararlarını, etnosentrik eğilimleri ve müşteri deneyimleri de etkileyebilir. Söz konusu etkilerin anlaşılabilmesini sağlayan unsurlardan biri de marka değeri algısıdır. Tüketicilerin marka değeri algılarını da ele alan bu çalışmada, müşteri deneyimlerinin ve etnosentrik eğilimlerinin, marka değeri algılarına olan etkileri incelenmiştir. Bu temel amaç doğrultusunda İstanbul ilindeki kahve zinciri müşterilerinden veri toplanmıştır. Öncelikle müşteri deneyiminin marka değeri algısına olan etkileri her iki zincir grubunda test edilmiştir. Çalışma sonucunda müşteri deneyimlerinin, marka değeri algılarını her iki zincir müşterilerinde de pozitif yönde etkilediği bulunmuş ve bu etkinin yerli zincir müşterilerinde yabancı zincir müşterilerine oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir. İkinci olarak, tüketicilerin etnosentrik eğilimlerinin marka değeri algısına olan etkileri her iki zincir grubunda test edilmiştir. Yerli zincir müşterilerinin etnosentrik eğilimlerinin, marka değeri algılarını pozitif yönde anlamlı bir şekilde etkilediği, yabancı zincir müşterilerinde ise etkilemediği görülmüştür. Ayrıca tüketicilerin etnosentrik eğilimlerinin deneyimlerini olumlu yönde etkilediği ve bu etkilerin zincirler arasında farklılaşmadığı belirlenmiştir. Son olarak, her iki zincir müşterilerinin tatmin düzeylerinin marka değeri algılarını etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, concepts of Brand Equity, Customer Experience, and Consumer Ethnocentrism are beginning to come into prominence independently both in the terms of private sector dynamics and in the marketing literatüre. However, globalization and deployment to multinational markets become more essential and the said consepts need to be evaluated together. Nowadays, multinational companys want to find themselves a place at the new markets that they joined, local companys slogged to compete with the strong multinational companys and they expose to the threat of staying out of the game. When the subject is discussed in terms of consumers, consumer ethnocentrism and concepts of customer experience comes to the fore. Decisions about consumer habits may affect ethnocentric trends and customer experiences. One of the elements that enable understanding of the effect in question is the perception of brand equity. At this study, in which the perception of consumer's brand equity is also handled, the effects of costomer's experiences and ethnocentric tendency to their perception of brand equity are examined. In line with that main purpose, data are collected from coffee chain customers in Istanbul city. First of all, the effects of customer experiences to the perception of brand equity are tested in both two chain groups. At the end of the study, the result of customer experiences effected the perception of brand equity positively in both of the two group of chain's customers found and it's detected that this effect is more in local chain customers than in foreign chain customers. Secondly, the effects of consumer's ethnocentric tendency to the perception of brand equity effected significantly in a positive way whereas in foreign chain customers it's not. Also it's determined that consumer's ethnocentric tendency effect their experiences in a positive way and these effects do not differentiate among chains finally, it's determined that the levels of satisfaction of both chain customers effect their perception of brand equity.