Kur'an'a göre âile saâdetini oluşturan temel unsurlar
The core elements of family happiness as stated i̇n the Quran
- Tez No: 422291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: The Quran, Family, Happiness, Qawwam, Fondness
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Âilenin tarihi insanlık kadar eskidir. Nitekim ilk insanla birlikte âile de inşâ edilmiş ve günümüze kadar da varlığını sürdürmüştür. Bazı devletler âile kurumunu yok etmek için çabalamışlarsa da bunda başarılı olamamışlar ve en sonunda âilenin toplumun temeli olduğu gerçeğini kabul etmek zorunda kalmışlardır. İslâm Dini de âile kurumuna büyük önem vermiştir. Kur'an'da âileyle ilgili 200 küsûr âyetin bulunması bunu açıkça ortaya koymaktadır. İslâm, ilk muhatapları olan Câhiliye devri Arap toplumundaki âile kurumunun bazı yönlerini kabul etmiş bazı yönlerini de değiştirip dönüştürerek âile saâdetini oluşturacak evrensel ilkeler getirmiştir. Günümüzde sekülerleşme, modernleşme, globalleşme gibi faktörlerin etkisiyle âile kurumu hızla yozlaşmakta ve manevi değerler her geçen gün tüketilmektedir. Bunların sonucunda âiledeki mutluluk ve huzur ortamı zarar görmekte ve boşanma oranları hızla artmaktadır. Batıda âile kurumunun büyük bir oranda çökmüş olduğu göz önüne alındığında ilk yapılacak şeyin Kur'an'a dönüş olduğu anlaşılacaktır. Bu çalışmada her meselenin çözümünü aramak için kendisine başvurmamız gereken bir rehber kitap niteliğinde olan Kur'an'ın, örnek âileler ve mutlu bir âileyi oluşturan temel unsurlar üzerinden önerdiği çözüm yolları üzerinde durulacaktır. Ayrıca kavvâm, itaat, nüşûz, eşitlik gibi tartışmalı kavramların üzerinde durularak evliliğin iki kanadını teşkil eden kadın ve erkeğin birbirlerine karşı konumu incelenecektir. Öte yandan modernizmin yozlaştırdığı sevgi, saygı, hoşgörü, sabır, iffet, af gibi değerlerin ancak Kur'an ışığında yeniden ihyâ edilmesi durumunda boşanmanın hızının kesilebileceği ve mutlu âilelerin sayısının arttırılabileceği vurgulanacaktır. Anahtar Kavramlar: Kur'an, Âile, Saâdet, Kavvâm, Meveddet.
Özet (Çeviri)
The concept of family is as old as humanity. Hence, it has emerged with the first human being and has existed ever since. Throughout history, there has never been a society without the families. Although some regimes attempted to destroy the institution of marriage, they have not succeeded and consequently accepted that the family is the foundation of society. Islam also places serious emphasis on the importance of the concept of family. More than 200 verses in The Quran on the family exhibits this remark. By accepting some of the rules about family of the Arab society that Islam first addressed and rejecting or transforming the rest of the rules, Islam had created universal principals intending to provide family happiness. Nowadays, the institution of family is being degenerated rapidly and moral values are being depleted under the context of secularisation, modernisation and globalisation. As a result of this degeneration, happiness and peace in the majority of families are being damaged and divorce rates are increasing swiftly. In view of the destruction of the family instution in the west, it is clear that the most urgent solution is to resort to the Quran. In this study, the resolutions provided by the Quran over the examples of families and core elements of family happiness are analyzed. Besides, the contentious concepts like 'qawwam', 'itdaad', 'nushuz', 'equivalence' are examined and positions of men and women in respect to each other are resolved. In addition, it is emphasized that to decrease divorce rates and to increase the number of happy families are only reasonable if the concepts of love, respect, tolerance, patience, chastity are recovered under the radiance of the Quran.