Türk sineması'nda senaryonun yapısal sorunlarının en iyi senaryo ödüllü filmler üzerinden incelenmesi
Study of structure problems of scripts in Turkish cinema patterned on best script awarded films
  1. Tez No: 422290
  2. Yazar: YELDA YANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BATTAL ODABAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Senaryo, Türk Sineması, Dramatik Yapı, Drama, Sinema, Türk Senaryosu, Script, Turkish Cinema, Dramatic Structure, Drama, Cinema, Turkish Script
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Günümüzden tam 2300 yıl önce Antik Yunan'da büyük düşünür Aristoteles Poetika isimli yapıtında Geleneksel Dramatik Yapı'nın kurallarını belirledi. O günden bugüne kadar geleneksel dramatik yapı üzerine birçok şey söylenmesine rağmen Aristoteles'in temel kuralları hiç değişmedi ve gerek edebiyatta gerekse sinema yazınında uygulanmaya devam etti. Dramanın temel prensiplerini benimsemiş olan sinemanın kendine has yazım biçimi“senaryo”, zamanla Geleneksel Dramatik Yapı'ya daha da yakınlaştı. Bugün dünya üzerinde üretilen senaryoların büyük çoğunluğu bu yapıya uygun biçimde yazılmaktadır. Bu çalışmada Türk senaryosunun dramatik yapı unsurlarını nasıl kullanıldığını saptamak, geleneksel dramatik yapıya uyup uymadığını irdelemek ve yapısal sorunlarını ortaya koymak için en iyi senaryo ödülü filmlerin dramatik yapı analizleri yapılmış, dramatik yapı şemaları çıkartılmış ve bu sonuçlar geleneksel dramatik yapı şeması ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
2300 years ago Aristotle, who is an Ancient Greek philosopher, wrote a book named as Poetics where he explained the Classical Dramatic Structure's rules. Even though many things had been told about the dramatic structure since then, Aristotle's rules about Dramatic Structure stayed as it was and effectively used in litareture and cinema. Cinema's spesific writing style“script”accepted drama's main priciples and in time it's shape came close to Classical Dramatic Structure. Today most of the scripts in the world matches with the Classical Dramatic Structure. In this study the dramatic structure diagrams of Best Script award-winning films of Turkish Cinema has drown to establish the use of dramatic structure elements and structural problems of the scripts. These diagrams are compared with the Classical Dramatic Structure Diagram.