Milletlerarası özel Hukukta kamu düzeni kavramının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile ilişkisi
Relationship between policy concept in Private International Law amd European Convention on Human Rights
- Tez No: 422308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR BURAK GEMALMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Özel Hukuk, kamu düzeni, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, insan hakları, ordre public, kanunlar ihtilafı, tanıma, tenfiz, Private International Law, public policy, European Convention on Human Rights, human rights, ordre public, conflict of laws, recognition, enforcement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
Milletlerarası özel hukukun kamu düzeni kavramı, kendine özgü niteliğiyle yabancı unsurlu uyuşmazlık ve kararlar için içerik ve müdahale alanı bakımından farklılık arz eder. İnsan hakları kamu düzeni kavramının içeriğini teşkil edebileceği gibi, kamu düzeni müdahalesi dolayısıyla da insan hakları ihlale uğrayabilir. Spesifik olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Protokollerindeki haklar ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu hakların yorumunu içeren içtihatları da kamu düzeni müdahalesinin kaynağını oluşturabilir. Öte yandan Sözleşmedeki haklar da kamu düzeni müdahalesi dolayısıyla ihlale uğrayabilir. Kamu düzeni ve insan hakları arasındaki bu ikili ilişki haklar ve özel hukuk uyuşmazlıkları bakımından her bir somut vakanın özelliklerine göre ortaya çıkabilir. Bu durum hem insan haklarının hem milletlerarası özel hukukun kamu düzeni kavramının soyut anlam ve içeriğinden kaynaklanır. Gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ve gerekse yerel mahkemelerin muhtelif içtihatlarında insan hakları ve kamu düzeni arasındaki bu ilişki görülebilmektedir. Türk milletlerarası özel hukuku uygulamasında da kamu düzeni kavramının yorumunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine atıfta bulunulmaktadır. Çalışmada kamu düzeni ve insan hakları kavramı, aralarındaki ilişki açıklanarak, mahkeme içtihatları ele alınmış ve bu ilişkinin somut vakalarda nasıl ortaya çıktığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of public policy in private international law may vary about content and intervention on private disputes with foreign element and foreign judgment. As may constitute the content of the concept of human rights, public policy also may cause interference due to the violation. Specifically, the European Convention on Human Rights and its Protocols on the interpretation of these rights, including the rights and jurisprudence of the European Court of Human Rights can be the source of the public policy intervention. Similarly, within the context of the rights in the Convention, public policy intervention may therefore cause and suffer violations. This bilateral relationship and rights can occur according to the characteristics of each specific case in terms of private law disputes. This is due to the abstract concept of the meaning and content of public policy in private international law and also human rights. Both in the jurisprudence of the European Court of Human Rights and of various national courts, the relationship of the rights and of public policy are discussed. Also Turkish Private International law practice refers to European Convention on Human Rights when explaining the scope of public policy concept. European Court of Human Rights on the interpretation of the concept of public policy in international private law practice in Turkey is referred to the Convention. Public order and the concept of human rights at work, explaining the relationships between them, jurisprudence discussed and examined how this relationship arises in concrete cases.