Avrupa Birliği müktesebatı ve Türk Hukuku'nda şirketler topluluğu
Regulations on corporate groups in European Union acquis and Turkish legislation
  1. Tez No: 422309
  2. Yazar: AYŞE ELİF YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Hukuku, Avrupa Birliği Müzakere Süreci, Şirketler Hukuku, Şirketler Topluluğu Hukuku, European Union, European Union Law, European Union Accession Process, Corporate Law, Corporate Groups Law
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bir şirketin diğer şirketlere iştirak etmesi ve üzerlerinde hâkimiyet kurması yoluyla kurulan şirketler toplulukları günümüzde ekonomik hayatın en önemli öğeleri haline gelmişlerdir. Hâkimiyet kuran şirkete ana şirket (hâkim şirket) ve üzerinde hâkimiyet kurulan şirkete ise bağlı şirket denilmektedir. Geleneksel şirketler hukuku, şirketler topluluklarının faaliyetlerini düzenlemekte yetersiz kalmaktadır, dolayısıyla hukuk sistemleri tarafından şirketler topluluklarına yönelik olarak bazı düzenlemeler kabul edilmiştir. Bu düzenlemeleri en sistematik yapan Alman hukuk sistemidir. Alman hukukunu izleyen birçok Avrupa ülkesi şirketler topluluklarına yönelik olarak düzenlemeler getirmiştir. Aynı doğrultuda, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu ile de şirketler topluluğu kavramı Türk hukukuna girmiştir. Türkiye'nin neredeyse 50 yıldır süren Avrupa Birliği serüveni kapsamında, Türkiye katılım müzakereleri doğrultusunda mevzuatını Avrupa Birliği müktesebatı ile uyumlaştırma yükümlülüğü altına girmiştir. Ancak, özellikle Avrupa düzeyinde faaliyet gösteren şirketler topluluklarına yönelik olarak Avrupa Birliği düzeyinde de kurallar getirilmeye çalışılmış ve birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, Avrupa Birliği düzeyinde şirketler topluluklarına yönelik genel hükümler bulunmamaktadır. Onun yerine problem odaklı bazı düzenlemeler getirilerek konuya çözüm bulunmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği düzeyinde şirketler topluluklarına yönelik olarak getirilen düzenlemeleri tespit etmek ve Türk hukukunda yeni kabul edilen şirketler topluluğu ile alakalı düzenlemelerle uyumunu araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
The corporate groups that are established by a company participating in another company and establishing control, became the utmost important actors in the economic life today. The company establishing control is called parent company (dominant/controlling company) and the company which is under control is called a subsidiary (controlled company). Traditional corporate law remains insufficient when it comes to regulating corporate groups' activities. Therefore legal systems accepted certain regulations about corporate groups. The most systematic one in this regard is the German law system. Following German lead, numerous European states enacted laws regarding corporate groups. In line with this, the term“corporate groups”entered into Turkish Law by Turkish Commercial Law entered into force on 1 July 2012. Turkey, as a part European Union adventure that is ongoing for almost 50 years, in parallel with the accession negotiations, Turkey entered into the obligation of harmonizing its legislation with European Union acquis. However, for the corporate groups operating at the European level, even though there were attempts to accept regulations on corporate groups and there were several studies on the European Union level, there are no general regulations on corporate groups; instead there are some regulations with problem-focus. The aim of the thesis is to determine the regulations on corporate groups at the European Union level and to research their harmonization with the legislation regarding corporate groups that has been recently enacted under Turkish law.