Karaçelebizade Abdülaziz Efendi'nin Mir'âtu's-Safa'sı (Tenkitli metin - inceleme)
Karachelebizaade Abd al-Azeez's Mir'at al-Safa (Edition critique - analysis)
- Tez No: 422351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİD NAZAR MAHDUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, History, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: ġeyhülislam, Karaçelebizade Abdülaziz, Osmanlı, mensur, kısas-ı enbiya, XVII. Yüzyıl, Sheykh al Islam, Karachelebizaadeh Abd al-Azeez, Ottoman, prose, qisas al anbiya, XVII. Century
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Türk edebiyatında kısas-ı enbiya türünde birçok eser kaleme alınmıştır. Harezm bölgesinde Rabguzi ile başlayan gelenek Osmanlı'nın son dönemine doğru artarak devam etmiştir. Manzum örnekleri bulunmakla birlikte ağırlıklı olarak mensur biçimde kaleme alınan kısas-ı enbiya kitapları farklı hususiyetler ile de birbirlerinden ayrılmaktadır. Bu kitaplar ilmi / edebi, öğretici / ders kitabı, sadece bir peygamberden bahseden mesneviler ve müstakil eserler olup olmamalarına göre gruplandırılabilir. Ayrıca eserin telif edildiği çağın şartlarına, telif amacına ve hitap edeceği kitleye göre dil ve üslûbu da değişkenlik gösterebilir. Bu tez XVII. Yüzyıl İstanbul'unda Şeyhülislam Karaçelebizade Abdülaziz Efendi tarafından yazılan Mir'âtu's-Safâ isimli kısas-ı enbiya kitabının transkripsiyonunu ve muhtelif yönlerden değerlendirmesini ihtiva etmektedir. İlmi / edebi kısas-ı enbiya kategorisine yerleştirilen eserin, kullandığı sanatlı üslûp nedeniyle aynı türün diğer eserleri arasında farklı bir yerde durduğu ve XVII. Yüzyıl Osmanlı nesrinin karakteristik özelliklerini taşıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A lot of books about qisas al anbiya were written in old Turkish literature. The tradition which began with Rabghuzi in Harezm continued increasingly until the end of the Ottoman period. In addition to poetic examples, most of these books were set pen to paper prose and they dissociate due to different specialities. This kind of books can be classified according to their scholarly / literary, didactic / textbook, mathnawis mentioning only one prophet or a separate book. Also language and wording change owing to the period the books were written, the purpose of writing and the mass will address. This thesis includes the transcription and considerations from different aspects of Mir'at al Safa which belongs to Sheykh al Islam Karachelebizaadeh Abd al-Azeez in XVII. century's Istanbul. It has been found that the book -that is found its way into scholarly / literary qisas al anbiya category- stands in a different place among the other books in same genres because of the use of the artful style, and has the characteristic properties of Ottoman prose in the seventeenth century.