Ekonomik krizler ve katılım bankacılığı:2008 krizi ve Türkiye örneği
Economic crisis and participation banking: 2008 case of crisis and Turkey
  1. Tez No: 422394
  2. Yazar: TALİP TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Katılım Bankacılığı, İslami Finans, 2008 Finansal Krizi, Economic crisis, Participation Banks, İslamic Finance, 2008 Economics Crisis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Katılım Bankacılığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Küresel ekonomik sistemin alt yapısını oluşturan modern finans anlayışı temel olarak faiz esasına dayanır. Faizin esas olduğu bu sistem, ABD'de de 2007 yazında meydana gelen finansal piyasalardaki sorunların Eylül 2008'de küresel bir krize dönüşmesiyle birlikte yeniden sorgulanmaya ve bu sisteme alternatifler aranmaya başlandı. Alternatif olarak da en çok, faiz yerine kâr payı/ortalık esasına dayalı olarak çalışan İslami finans modeli gösterilmektedir. Ülkemizde İslami finans modeliyle çalışan katılım bankalarının krizlere duyarlılığı az da olsa bu krizde test edilmiş oldu. Bu çalışmada, ülkemizdeki faaliyet gösteren dört katılım bankası ile sermaye yapısı benzerlik gösteren dört mevduat bankası örnek alınmış ve 2008 krizin etkileri karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda, gerek bankacılık sisteminin riske duyarlılık göstergeleri açısından gerekse seçilmiş finansal göstergeler açısından katılım bankalarının 2008 krizinden daha az etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The modern economic principle that underlies the foundation of global fınancial system is the use of interest. This system with its core principle being the use of interest, has started to be doubted after the crisis that started off in USA in 2007 which then turned into a catastrophic global financial crisis in 2008. Fingers were pointed at İslamic finance as an alternative which in its foundation is based on a profit/loss sharing system. In this study, sensibility of participation banks that run according to the İslamic finance model to the recent crisis has been tested to some extent. Four participation banks against four conventional banks with similar capital structures has been taken as an example and the implications of 2008 crisis has been conducted and compared between the two types of banks. As a result, the risk indicators and other well established financial indicators both combined together has proven that participation banks has been affected to a lesser extent from the crises compared to conventional banks.