Sosyal zekâ düzeyi ve algılanan iş yaşam kalitesi etkileşimine yönelik bir araştırma
A research on interaction of the social intelligence level and perceived quality of work life
  1. Tez No: 422409
  2. Yazar: AKIN ABUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Zekâ, Sosyal Zekâ, İş Yaşam Kalitesi, Algılanan İş Yaşam Kalitesi, Intelligence, Social Intelligence, Quality of Work Life, Perceived Quality of Work Life
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırmanın amacı, bir üniversite hastanesinde çalışan sağlık çalışanlarının sosyal zekâ düzeyleri ile algıladıkları iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Çalışma kapsamında öncelikle sosyal zekâ ve iş yaşam kalitesi kavramları teorik olarak kapsamlı bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Uygulama kısmında ise sosyal zekâ düzeyi ve algılanan iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Mersin ilinde faaliyet gösteren Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapmakta olan sağlık çalışanlarına yönelik araştırma yapılmıştır. Araştırmanın evrenini oluşturan ilgili kamu hastanesindeki sağlık çalışanlarına toplamda 350 adet anket dağıtılmış ve geri dönen anketlerden 210 tanesi değerlendirilmeye alınmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 15.0 programıyla yapılmıştır. Analizler sonucunda, sosyal zekâ ve alt boyutları olan sosyal bilgi süreci, sosyal beceri ve sosyal farkındalık ile algılanan iş yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between social intelligence level and the perceived quality of work life. In this context, primarily the concepts of social intelligence and the quality of work life have been attempted to be explained theoretically in a comprehensive manner. The application part of the study was aimed to determine the relationship between social intelligence and perceived quality of work life. Accordingly, a survey was conducted which involves health care workers who are working in a university hospital in the province of Mersin. 350 questionnaries were distributed to health care workers who compose the population of the research and 210 questionnaries were taken into account. Analysis of the data obtained were performed by using SPSS 15.0 program. As a result of the analysis, positive correlation and meaningful relationships have been found between social intelligence and sub-dimensions of social intelligence with perceived quality of work life.