Otoskleroz tanısıyla stapedotomi yapılan olgularda ven greft interpozisyonunun ve deneyimin postoperatif fonksiyonel başarı ve komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of vein graft interposition and experience on the functional success and complications of stapedotomy in otosclerosis patients
  1. Tez No: 422616
  2. Yazar: IŞIL ADADAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KATILMIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Otoskleroz, Ven Greft, Stapedotomi, Deneyim, Sensörinöral işitme kaybı, Otosclerosis, Vein Graft, Stapedotomy, Experience, Sensorineural Hearing Loss
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada stapedotomide ven greft interpozisyonu ve deneyimin fonksiyonel başarı ve komplikasyonlar üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmada Ocak 1997 ile Aralık 2004 tarihleri arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Kulak Burun Boğaz Kliniğinde otoskleroz tanısı ile opere edilen 87 kulak (76 hasta) retrospektif olarak incelendi. İstatistiksel analize postoperatif 6 ay ya da daha uzun süre takip edilen 66 kulak (60 hasta) dahil edildi. Bu olgular içinde ven greft interpozisyonu ile stapedotomi yapılan 36 olgu ile küçük pencere tekniği kullanılarak herhangi bir yumuşak doku grefti kullanılmadan stapedotomi yapılan 30 olgu fonksiyonel başarı ve oluşan komplikasyonlar yönünden karşılaştırıldı. Ayrıca deneyimli cerrahların opere ettiği 53 olgu ile deneyimsiz cerrahların opere ettiği 13 olgunun fonksiyonel başarı ve komplikasyon oranları karşılaştırıldı. Bulgularımızda vensiz grupta postoperatif başarı oranı (%83,3) (HKA ≤10dB), venli gruptaki başarı oranına (%52.8) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Frekans analizi ile postoperatif kazanç değerlendirildiğinde ise HY ve KY eşiklerinde tüm frekanslarda vensiz grupta daha fazla kazanç saptandı. HY 500, HY 1000, KY 4000 Hz frekanslarında vensiz grupta kazanç istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Deneyimli ve deneyimsiz cerrahların opere ettiği olgular arasında postoperatif başarı oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı. Ancak HY 8000 Hz frekansta deneyimli grupta postoperatif işitme kazancı anlamlı derecede yüksekti. Ven greft interpozisyonunun ve deneyimin postoperatif dönemde oluşan sensörinöral işitme kaybı üzerine olumlu ya da olumsuz etkisi saptanmadı. Olgular ameliyat tekniği ve deneyime göre postoperatif tinnitus, vertigo, hiperakuzi, tat değişikliği yönünden karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmadı. Bulgularımıza dayanarak stapes cerrahisinde fonksiyonel başarıyı arttırmak için ven greft kullanılmaması önerilir. Ancak komplikasyonlar açısından değerlendirildiğinde de ven greftin ven kullanılmayan gruba herhangi bir üstünlüğü saptanmamıştır. Deneyimsizliğin fonksiyonel başarı üzerine minimal etkisi saptanmış olup, orta kulak cerrahisinde belirli bir seviyeye gelmiş bir cerrahın, deneyimli bir cerrahın gözetiminde stapes cerrahisini uygulamasında sakınca yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of vein graft interposition and experience on functional outcome and postoperative complications of stapedotomy were evaluated. The study was carried out between January 1997 and December 2004 in İzmir Atatürk Research and Training Hospital, and 87 ears (76 patients) which had been diagnosed and operated as otosclerosis were examined retrospectively. 66 ears (60 patients) which were followed at least 6 months were included in the statistical analysis. The functional outcome and complications of 36 cases with vein graft interposition and 30 cases without any soft tissue interposition were compared. In addition, the functional outcome and complications of 53 cases operated by experienced surgeons were compared to the results of 13 cases operated by inexperienced surgeons. Our results revealed that the success rate of the group with vein graft ( %52.8) was significantly lower than the success rate of the group without vein graft (%83.3). Analyses of postoperative hearing gain according to the frequencies revealed that the gain was higher in the group without vein graft in all frequencies in both air conduction (AC) and bone conduction (BC) thresholds. The gain in AC 500, AC 1000, BC 4000 Hz frequencies were significantly higher in the group without vein graft. Functional success rates did not differ between experienced and in experienced group, but in AC 8000 Hz frequency, the postoperative hearing gain was significantly higher in the experienced group. Neither vein greft interposition, nor experience had impact on the postoperative sensorineural hearing loss. The incidence of postoperative tinnitus, vertigo, hyperacusia, taste disturbances did not differ when the cases were compared according to the operation technique and experience. According to our findings we suggest that vein graft should not be used in order to improve the functional outcome. Moreover, when the coplications were evaluated, vein graft interposition did not have any favorable effect compared to the group without vein graft. Inexperience in stapes surgery had minimal effect on the success rate, and we believe that stapes operations may be performed by surgeons who have enough experience in middle ear surgery under the guidance of an experienced surgeon.