Hilafet kurumu- ilk Dört Halife Döneminde kültür ve medeniyet
Council of the caliphate-the first four caliphs period culture and civilization
  1. Tez No: 422704
  2. Yazar: FATİH AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MÜNİR ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Halifelik, İslam Devleti, İlk Dört Halife, Türkiye Cumhuriyeti, Caliphate, The İslamic State, The First Four Calips, The Republic of Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
ÖZETHalifelik bir idare şeklidir. Peygamber'in 632'de vefatı ile beraber ortaya çıkmış olan İslam'a özgü bir yönetim tarzıdır. Halife, sadece Peygamberin dünyevi işlerinden sorumludur.Bunun yanı sıra İslam dinini korumak ve onu dünya üzerinde yaymak onun en büyük vazifesidir. Halifelik deyince şüphesiz ki İlk Dört Halife akla gelmektedir. Çünkü yaptıkları her işle söyledikleri her sözle İslam ümmetinin yaşamlarında önemli izler bırakmışlardır.Tezimizde ise halifelik müessesesinin ortaya çıkması ve 1924 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından kaldırılması başta olmak üzere Halifeliğin genel olarak tarihi aşamaları işlenecek ayrıca İlk Dört halifenin idari,sosyal,kültürel,askeri ve ilmi konulardaki çalışmaları hakkında bilgiler verilecek, değerlendirmeler yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe caliphate is a form of an administration. It has emerged with the death of the prophet in 632 and it is a management style that is suitable to İslam. Caliph , is responsible for only the Prophet's worldly affairs. Inaddition to his greatest duty is protect the religion of Islam spread all over the world. Surely when said the first four caliphs,caliphate comes to mind. They left the important signs on the lifes of the İslamic people with their words and works. İn our thesis, emergence of the caliphate instution, abolition of the caliphate by Turkish Republic in 1924 and generally the instution of caliphate wil betold and also the information on the worksof the first four caliphs about administrative social, cultural, military, scientific will be given and the evaluation will be done.