Assessing the EU's democracy promotion policy in Macedonia in theory and practice: Dynamics and limitations
Makedonya'da AB'nin demokratik politikasının belirlenmesi teori ve uygulama: Dinamikler ve sınırlama
  1. Tez No: 423376
  2. Yazar: EMILIJA GJORGIEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL PARLAR DAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Western Balkans, democracy promotion, political conditionality, democracy, harmony, integration, norms, interests, foreign aid, realism, liberalism, constructivism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Avrupa bütünleşmesi demokratik toplum ve pazar ekonomisi oluşturmak isteyen aday ülkelerin iç politika ve ekonomi alanında yapacak oldukları reformlar için güçlü bir motivasyon aracı teşkil etmektedir. Bütünleşme iç yasal çerçeve ve pratiklerin Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesini zorunlu kılan şartlı bir süreçtir. AB'ye katılmanın en önemli şartlarından biri de demokrasi ile ilgili AB'nin istekleriyle uyumun sağlanmasıdır. Araştırmanın amacına uygun olarak bu çalışma AB'nin Balkan ülkelerinde, özellikle de Makedonya'da izlemiş olduğu demokrasi teşvik politikalarını inceleyecektir. Liberal, realist ve inşacı teoriler kullanılarak çalışmanın teorik altyapısı oluşturulacaktır. Analiz, politik reformları yerine getirme karşılığında AB'nin komşu ülkelere üyelik perspektifi sunması durumunda siyasi şartlılığın güçlü etkisi olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, sadece bir teori kullanarak değil, liberalizm, realizm ve inşacı yaklaşımların bir sentezini kullanarak AB'nin Balkanlarda yürütmüş olduğu demokrasi teşviğini açıklamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
European integration is considered to be a powerful motivating tool for aspiring members to reform domestic politics and economic policies towards establishing democratic societies with market economies. The integration is conditional upon aligning domestic legal frameworks and practices with European standards. Compliance with European requirements on democracy is one of the crucial elements of the accession process. In accordance with this my research will be about the process of EU's democracy promotion in countries from Balkans and a special taken case country will be Republic of Macedonia. Liberalist, realist and constructivist theories were employed in order to substantiate a theoretical framework for Balkan studies. The analysis shows that EU has strong effects of political conditionality on democracy in the neighboring countries if the EU offers a membership perspective in return for political reform. Thesis argues that such processes can be explained by using not only one theory but the synthesis of liberalism, realism and constructivism approach.