Dekompresif kraniektomi uygulanan olguların uzun dönem analizi; kognitif ve nörolojik değişiklikler
Long-term analysis of patients applied decompressive craniectomy, cognitive and neurological changes
  1. Tez No: 423629
  2. Yazar: UMUT OGÜN MUTLUCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANJU UÇAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa travması, Dekompresif kraniektomi, Outcome, Yaşam kalitesi, Traumatic brain injury, decompressive craniectomy, outcome, quality of life
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
AMAÇ DK uygulanmış ağır kafa travmalı hastalarda oluşan kognitif ve nörolojik değişikliklere bağlı şekillenen yaşam kalitesini değerlendirmek. METOD 2002-2007 yılları arasında 120 hastaya ağır kafa travması nedeni ile DK uygulandı ve bu hastaların 101'i çalışmaya dahil edildi. Hastaların sonuçları (outcome) GOS kullanılarak ölçüldü. Hayatta kalan hastaların yaşam kalitesi değerlendirilmesi Kısa Form- 36v2 ve QOLIBRI kullanılarak yapıldı. BULGULAR Hastaların 62 (%61,4)'i tedavileri esnasında ex oldu. Hayatta kalan 39 (%38,6) hastanın hastaneden taburcu edilirken GOS değeri ortalama 3,31±1,02 olarak bulundu. Adres bilgilerindeki değişiklikler nedeni ile 11 hasta takibden çıkarıldı. Ortalama 6,46±1,64 yıllık takip sonrası 28 hastanın ortalama GOS değeri 4,14±0,8 olarak bulundu. Takip uzadıkça GOS değerinin arttığı dikkati çekmiştir. Hastalardan birinin GOS değeri 2 olması, 3 hastanın takip esnasında ex olması ve 2 hastanın da görüşmeyi reddetmesi nedeni ile 22 hastada yaşam kalitesi değerlendirilmesi yapılabildi. Kontrol grubu ile yapılan karşılaştırılmada bu hastaların hem SF-36 hem de QOLIBRI ölçeklerinden aldığı skorların sağlıklı bireylere göre daha düşük olduğu bulundu. SONUÇ Ağır kafa travmasında hayat kurtarıcı bir yöntem olarak konservatif tedaviye yanıt vermeyen kafa içi basınç artışının tedavisinde dekompresif kraniektomi uzun süreden beri kullanılmaktadır. Dekompresif kraniektominin kullanılması ve yoğun bakım şartlarının gelişmesi bu hastalarda sağ kalımı arttırmakla beraber sekelli hasta sayısında da artışa neden olmaktadır. Sağ kalan hastaların nörolojik ve kognitif durumları ve bunlara bağlı değişen yaşam kaliteleri dekompresif kraniektominin etkinliğini göstermesi açısından önemlidir. Dekompresif kraniektomi sonrası hastaların yaşam kalitesinin tam olarak değerlendirilmesi için prospektif ve randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE To assess the quality of life formed due to cognitive and neurological changes of the decompressive craniectomy applied patients with severe head injury. METHOD Between the years of 2002 and 2007, 120 patients underwent decompressive craniectomy because of severe head trauma, and 101 of these patients were included in the study. The outcome of patients was measured by using GOS. The quality of life in surviving patients was assessed by using Short Form-36v2 and QOLIBRI. RESULTS The 62 of patients (61.4%) died during the treatment and the surviving 39 (38.6%) patients were discharged from hospital. The average value of GOS for discharged patients was determined as 3.31 ± 1.02. Due to changes in the address information, 11 of these patients were excluded from follow-up. The average GOS value was found as 4.14 ± 0.8 for the 28 patients after 6.46 ± 1.64 years follow-up. Longer follow-up increase in the value of GOS has been seen when the follow-up lengthened. The quality of life assessment could be made for 22 patients. Because the GOS value of one of these patients was 2, 3 patients died during the follow up and 2 patients rejected to contact. In comparison to the control group, the received scores of these patients from both SF-36 and QOLIBRI scales were lower than the scores found in healthy individuals. CONCLUSION In severe head injury, when conservative treatment is not responding to treatment for intracranial pressure increase, the treatment of decompressive craniectomy has been used for a long time as a life saving method. Although, the use of decompressive craniectomy and development of intensive care conditions increase the survival of these patients cause an increase in the number of patients with sequelas. The quality of life related with neurological and cognitive status of surviving patients is important to show the effectiveness of decompressive craniectomy. Prospective and randomized studies are needed to assess the quality of life of patients perfectly, after decompressive craniectomy.