Earthquake behaviour of reinforced concrete buildings with metallic dampers
Metalik sönümleyicili betonarme binaların deprem davranışı
- Tez No: 423919
- Danışmanlar: DOÇ. ESRA METE GÜNEYİSİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sönümleyici, Çerçeve, Doğrusal olmayan analiz, Sismik davranış, Sismik koruma, Damper, Frame, Nonlinear analysis, Seismic behaviour, Seismic protection
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Pasif enerji sönümleyici sistemler arasında en çok kullanılan türlerden biri, ADAS (Added Damping and Stiffness) elemanları gibi metalik sönümleyicilerdir. Bu çalışmada, ters-V çaprazlı sistemlerinde ADAS sönümleyicileriyle donatılmış düzenli şekil ve simetrik plana sahip betonarme yapıların performansları incelenmiştir. Bunun için, üç açıklığa sahip 6, 9 ve 12 katlı çerçeveler kullanılmıştır. Çalışılan çerçevelerin yapısal davranışları doğrusal olmayan statik ve zaman tanım alanında hesap yöntemleri kullanılarak tespit edilmiştir. Dinamik analizlerde, 50 yılda aşılma olasılığı %2, %10 ve %50 sismik tehlike seviyeleriyle uyumlu bir grup doğal deprem ivme kayıtları kullanılmıştır. Yapıların kapasite eğrileri, maksimum kat yer değiştirme ve katlar arası ötelenme talepleri, zaman tanımalanında yer değiştirme, histeretik davranış ve plastik mafsal dağılımları açısından analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Sonuçlar, ters-V sistemlerinde ADAS sönümleyicilerinin 50 yılda aşılma olasılığı %10 ve %50 sismik tehlike seviyeleri ile uyumlu depremler altında, çerçeveninelastik bölgede davranışlarından da görüldüğü üzere, deprem enerjisini sönümlemede etkili olduğunu sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Among the passive energy dissipation systems, one of the most used types is the metallic dampers such as Added Damping and Stiffness (ADAS) elements. In this study, the performance of reinforced concrete structures, which are regular in shape and symmetrical in plan, equipped with ADAS dampers in inverted V- bracing systems were investigated. For this, 6, 9 and 12 storey framed structures having three bays were used. The structural behaviours of the studied frames were determined by conducting the nonlinear static and time history analysis. A group of natural earthquake acceleration records compatible with seismic hazard levels of 2%, 10%, and 50% probabilities of exceedance in 50 years was utilized in the dynamic analysis. The results of the analysis in terms of the capacity curves of the structures, maximum storey displacement and interstorey drift demands, displacement time history, hysteretic behaviour, and plastic hinge formation were evaluated. The results exhibited that the ADAS dampers in inverted V bracing systems were effective in earthquake energy dissipation as observed in the behavior of the frames in the elastic region under the earthquakes compatible with the seismic hazard of 10% and 50% probability of exceedance in 50 years.