A comparative thermodynamic and economic analyses of conventional and VRF HVAK applications in buildings: A social and cultural center case study
Binalarda geleneksel ve VRF karşılaştırmalı termodinamik ve ekonomik analizi: Bir sosyal ve kültürel merkezin saha çalışması
  1. Tez No: 423920
  2. Yazar: OĞUZHAN DAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖZAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HVAC, VRF, Thermodynamic analysis, Economic analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Binalardaki HVAC sistemleri çok büyük miktarlarda enerji tüketen birçok alt bileşenlerden oluşmaktadır. Son yıllarda, enerji kaynaklarının azalmasından ve ekolojik nedenlerden dolayı, enerji tüketimi çok önemli bir husus haline gelmektedir. Enerji tüketimi bakımından, binalarda kullanılan toplam enerjinin büyük bir kısmı HVAC sistem bileşenlerinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden, termodinamik ve ekonomik bakış açısından, HVAC uygulamalarındaki enerji tüketiminin optimizasyonu hayati önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra, enerji tüketiminin düşürülmesi için harcanan çaba ekonomik geri kazanıma dönüşmektedir. Bu çaba ayrıca insan sağlığı ve daha temiz bir çevre için yarar sağlamaktadır. Bu tezde, Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde mevcut 8852 m2 ısıtma ve soğutma alanına sahip bir sosyal tesis için VRF ve geleneksel HVAC sistem karşılaştırması yapılarak termodinamik ve ekonomik bir analiz sunulmaktadır. Daha sonra elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bu sonuçlar sayesinde, her iki sisteminde avantaj ve dezavantajları termodinamik ve ekonomik açıdan tartışılmıştır. Anahtar Kelimler: HVAC, VRF, Termodinamik analiz, Ekonomik analiz.
Özet (Çeviri)
HVAC systems in buildings are composed of many subcomponents which consume energy in huge amounts. In recent years, energy consumption becomes very important aspect due to the lack of energy resources and environmental reasons. In terms of energy consumption, the components of HVAC systems account for large portion of total energy used in buildings. Therefore optimization of energy consumption in HVAC applications is an essential requirement in terms of thermodynamic and economic point of views. Besides, the efforts for decreasing energy consumption turn into economic recovery. It also provides benefits for health of people and cleaner environment. In this thesis, thermodynamic and economic analysis of an existing social and cultural building in Kilis 7 Aralik University, which has a heating and cooling area of 8852 m2, is presented conducting by comparison of VRF and conventional HVAC systems. Then, the obtained results were compared. Due to these results, the advantages and disadvantages of both systems were discussed in view of thermodynamic and economic aspects.