Marmara Denizi'nde benekli hani balığının (Serranus hepatus Linnaeus, 1758) dağılımı ve biyoekolojik özellikleri
Distribution and bioecological features of brown comber (Serranus hepatus Linnaeus, 1758) in the sea of Marmara
- Tez No: 424104
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İŞMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Serranus hepatus, Marmara Denizi, Büyüme, Üreme, Ölüm Oranı, Serranus hepatus, Sea of Marmara, Growth, Reproduction, Mortality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Ekim 2011-Temmuz 2014 tarihleri arasında Marmara Denizi'nden aylık olarak örneklenen benekli hani (Serranus hepatus Linnaeus, 1758) balıklarının birim av (CPUE), boy dağılımı, boy-ağırlık ilişkisi, yaşı, büyüme parametreleri, ölüm oranları, eşey oranları, ilk eşeysel olgunluk boyu ve üreme dönemi tespit edilmiştir. Populasyonun minumum-maksimum boy ve ağırlık değerleri sırasıyla, 3.6-13.4 cm; 0.61-37.8 g arasında değişim göstermiştir. Ortalama boy 8.37 cm, ortalama ağırlık ise 10.56 g bulunmuştur. Birim av değeri (CPUE) ortalama 0.81 kg/s, 0-50 m 0.87 kg/s, >100 metre 0.103 kg/s, Silivri (6. Bölge) 2.27 kg/s olarak tespit edilmiştir. Erkek dişi oranı 1:2.6 olarak tespit edilmiştir. Otolitleri okunan bireyler 1-7 yaş arasında bulunmuştur. Benekli haninin otolit boyu-balık boyu ilişkisi OL=0.4655*TL+0.2165 (R2=0.72) olarak hesaplanmıştır. Boy-ağırlık ilişkisi dişi, erkek ve toplamda sırasıyla W=0.0176*L2.98, W=0.0114*L3.04 ve W=0.0084*L2.97olarak hesaplanmıştır. Benekli hani bireylerin dişi, erkek ve toplamda izometrik büyüme özelliği gösterdiği belirlenmiştir. Boy-frekansa dayalı büyüme parametreleri tüm bireyler için L∞= 13.65 cm, K= 0.78 yıl-1, t0=0.55 yıl; dişiler için L∞= 13.65 cm, K= 0.56 yıl-1, t0=0.64 ve erkek bireyler için L∞= 12.60 cm, K= 0.79 yıl-1, t0=0.55 yıl olarak belirlenmiştir. Yaşa dayalı büyüme parametreleri tüm popülasyon için L∞= 15.51 cm K= 0.21 yıl-1, t0=-1.13 yıl; dişi bireyler için L∞= 15.55 cm, K= 0.20 yıl-1, t0=-1.24 yıl; erkek bireyler için L∞= 14.46 cm, K= 0.23 yıl-1,t0= -1.15 yıl olarak hesaplanmıştır. Benekli haninin doğal ölüm oranı (M) 0.58 yıl-1, toplam ölüm oranı (Z) 1.42yıl-1, balıkçılık ölüm oranı (F) 0.84 yıl-1 olarak hesaplanmıştır. Popülasyonun sömürülme oranı (E) 0.59 yıl-1 olarak belirlenmiştir. Toplam boy-fekondite ilişkisi F= 0.5425*L4.21 (R2=0.88) olarak hesaplanmıştır. Gonadlarda ortalama 6287±482 adet (923-83106) yumurta tespit edilmiştir. S. hepatus'un ilk eşeysel olgunluk boyu dişi bireyler için L50=8.95 cm; erkek bireyler için L50=8.73 cm olarak bulunmuştur. GSI değeri minimum Ocak ayında, maksimum Mayıs ayında tespit edilmiştir. S. hepatus'un üreme döneminin Nisan-Ekim arasında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, catch per unit effort (CPUE), length distribution, length weight relationship, age, growth parameters, mortality rate, sex ratios, length at first maturity and reproduction of Serranus hepatus collected monthly by trawling in the Sea of Marmara between October 2011-July 2014 were determined. The total length and weight ranged from 3.6–13.4 cm and 0.61–37.8 g, respectively. The average length were 8.37 cm and weight were 10.36 g. CPUE was found as 0.81 kg/h, 0.87 kg/h in 0-50 m, 0.103 kg/h in >100 m and 2.27 kg/h in Silivri (6. region). The male female ratio was found 1:2.6. Age of brown comber was ranged from 1-7. Otolith length-fish length relationship was calculated OL= 0.4655*TL+0.2165 (R2=0.72). The length weight relationship for male, female and total were W=0.0176*L2.979, W=0.0114*L3.043, W=0.0084*L2.974, respectively. According to this results all individuals have isometric growth. Growth parameters based on length were estimated for all individuals; L∞=13.65 cm, K=0.78 year-1, t0= -0.55; for females, L∞= 13.65 cm, K= 0.56 year-1, t0= -0.64; for males, L∞= 12.60 cm, K= 0.79 year-1, t0= -0.55 year. Growth parameters based on age data were calculated for all individuals; L∞=15.51 cm, K=0.21 year-1, t0= -1.13; for females, L∞= 15.55 cm, K= 0.20 year-1, t0= -1.24; for males, L∞= 14.46 cm, K= 0.23 year-1, t0= -1.15 year. Exponential coefficients of natural mortality (M), total mortality (Z), and fishing mortality (F) of S. hepatus was estimated 0.58 year-1, 1.42 year-1, 0.84 year-1 respectively. The exploitation rate (E) of population calculated that 0.59 year-1.Length fecundity relationship were estimated F= 0.5425*L4.21 (R²= 0.88). Average egg number has been estimated 6287±482 (923-83106). First sexual maturity length were calculated for females L50=8.95 cm, for males L50=8.73 cm. The maximum GSI was found in May and the reproduction period were calculated between April to October.