Karaman ilinin rüzgâr enerjisi potansiyelinin farklı türbinlerde güç yönünden incelenmesi
Investigation of the wind energy potential of Karaman city in terms of power for different turbines
- Tez No: 424194
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Rüzgar, Rüzgâr enerjisi, Türbin, Enerji, Renewable Energy, Wind, Wind Energy, Turbin, Energy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, Karaman ilinde kurulması düşünülen bir rüzgar türbini için enerji verimlilğini önceden tahmin eden bir bilgisayar simülasyonu geliştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, simülasyonda 2010 yılına ait Karaman ili için Devlet Meteoroloji İstasyonundan alınan veriler kullanılmıştır. Çalışmada 5 farklı yapıya sahip türbin karşılaştırılmış ve enerji verimliliği bakımından en iyi olan tespit edilmiştir. Çeşitli paket programlar kullanılarak rüzgar hızlarına bağlı olarak güç değerleri tahmin edilmiş ve gerçek katalog değerleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak kullanılan simülasyonun, gerçeğe oldukça yakın tahminler yaptığı ve yatırım gerektirmeden bir türbin için gerekli güç değerlerinin elde edilebileceği tespit edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmış ve rüzgar enerjisi hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde yöntem tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde simülasyonlar sonucu elde edilen bulgular verilerek tartışılmıştır. Dördüncü bölümde enerji üretim miktarları hesaplanmış, beşinci ve son bölümde ise öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a computer simulation was developed to predict the energy efficiency of a wind türbine for Karaman city, Data used for simulation was belong to year of 2010 for Karaman city and provided from the meteorological station. Five different types of türbine were componed and the best one was obtained by means of energy efficiency. Power volues were estimated with related to the wind speeds by using different programs. Consuquently, the developed simulation model matched the data well close to the measumed findings and it is found to be used for power prediction without any investment. In the first chapter of the study, the subject was introduced and some general information about wind energy was given. In the second chapter, simulation method was presented. In the third chapter, the simulation results were discussed. In the fourth chapter, the quantity of the energy production was calculated. In the final chapter the recommentation was given.