Akut alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren 1-60 ay arası çocuklarda risk faktörleri ve koruyucu faktörlerin değerlendirilmesi
The evoluation of risk faktors and protective factors of children aged 1-60 months who had acute lower respiratory tract infection
  1. Tez No: 424785
  2. Yazar: ÜMMÜ SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞİLFELER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu (ASYE), koruycu faktörler, anne sütü, risk faktörleri, Acute lower respiratory tract infection (ALRTI), protective factors, breast milk, risk factors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Akut Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu (ASYE) Geçiren ve sağlıklı 1-60 Ay Arası Çocuklarda Risk Faktörleri Ve Koruyucu Faktörlerin Değerlendirilmesi. Yöntem: Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na bağlı Çocuk Acil ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi'nde yatan 1-60 ay arası akut alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren 198 hastada ve 196 sağlıklı çocukta risk faktörleri ve koruyucu faktörleri değerlendirmek için kendi hazırladığımız 'Akut Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Geçiren 1-60 Ay Arası Çocuklarda Risk Faktörleri Ve Koruyucu Faktörlerin Değerlendirilmesi' anketi uygulandı. Anket formunda yaş, cinsiyet, ailenin eğitim ve gelir durumu gibi demografik bilgiler ve çocuklar için risk ve koruyucu faktörleri sorgulayan toplam 43 soru vardır. Çalışmamıza kronik bir hastalığı olanlar, kimyasal ajanlara maruz kalanlar, nörometabolik ve kardiyak hastalığı olanlar, immün yetmezliği olanlar, yenidoğanlar (28 günden küçük), sepsis ve menenjit tablosunda olanlar dahil edilmemiştir. Son 14 gün içerisinde akut alt solunum yolu enfeksiyonu belirtileri mevcut olan 1-60 ay arası hastalar dahil edilmiştir. Bulgular: ASYE'de kentsel yaşamın, normal spontan doğumun, anne tarafından verilen bakımının ve anne sütü ile beslenmenin koruyucu olduğu ve sigara dumanına maruziyetin, daha önce buhar tedavisi almış olmanın ve önceden hışıltılı solunum hikayesi varlığının, ailede üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) öyküsünün risk faktörü olduğunu belirledik. Sonuç: Çocukların büyütülmesinde anne ile yapılan bakımın ve anne sütü ile beslenmenin teşvik edilmesi, özellikle gebe ve çocukların pasif sigara maruziyetinden korunması, kalabalık ortam yaşamından ve katı yakıtlarların (odun, tezek gibi) ısınma ya da yemek pişirme amacıyla evde kullanılmasından kaçınılması ile ASYE'yi azaltabiliriz.
Özet (Çeviri)
Objective: Evoluation of risk faktors and protective factors of children aged 1-60 months who had acute lower respiratory tract infection (ALRTİ). Method: The survey of 'The Evoluation of Risk Factors and Protective Factors of Children Aged 1-60 Months Who Had Acute Lower Respiratory Tract İnfection' prepared by us is applicated to evaluate risk and protective factors on children aged 1-60 months; 196 healty and 198 patient one who have acute lover respiratuary tract infection and consult to Mustafa Kemal University Tayfur Ata Sokmen Medical Faculty Pediatri Department's Pediatric Emergency and Pediatric Outpatient Clinic and Therapy in Pediatric Clinic. There 43 questions which questioning demographic information like age, sex, income and education level of the family and risk factors, protective factors for chidren in survey. Children who have chronic ilnesses, neurometabolic and cardiac diseases, exposed to chemical agents, children who have immundeficiency, newborn (little than 28 days) included in sepsis or meningitis table are excluded in this study. Patients are included that have the symptoms of acute lower respiratory tract infection for the last 14 days. Finding: We identified that city life spontaneous birth, mother care, breast feding are protective for ALRTI. And exposed to cigarette smoke, having steam treatment before, having a wheezing history before, upper respiratory tract infection history in family are risk factors for ALRTI. Conclusion: We can reduce lower respiratory tract infection with encouraging breast milk, and mother care on child care, protecting especially pregnants and children from passive cigarette smoke exposure, avoid crowded living, and not to using solid fuels (like turd or wood) for heating and cooking at home.