Mobil uygulamaların grafik arayüzlerindeki ikonların incelenmesi
Examining of icons in mobile applications' graphical interface
- Tez No: 424978
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DEMET KARAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İkon, mobil arayüz, mobil uygulama, grafik tasarım, Icon, mobile interface, mobile application, graphic design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, günümüz mobil uygulamalarının arayüzlerinde kullanılan ikonların, uygulamanın kullanımına etkilerinin incelenmesidir. Günümüz mobil uygulamalarında kullanılan ikonlar; soyutlama, renk kullanımı, çözünürlük ve birbirleri ile olan uyumları yönleri ile incelenmiş, arayüzün anlaşılabilirliği, okunabilirliği ve evrenselliğine etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma; mobil uygulamalar, mobil arayüzler ve grafik tasarım yönü ile ikonlara yönelik literatür taramasından oluşan bölümlerle birlikte, seçilen mobil uygulamaların arayüzlerinde kullanılan ikonların incelendiği uygulama bölümünden oluşmaktadır. Mobil Uygulamalar bölümünde mobil cihazların tanımı, mobil işletim sistemleri ve mobil cihazlar üzerinde kullanılan uygulamaların özellikleri açıklanmıştır. Mobil Arayüzler bölümünde grafik arayüzün tanımı, grafik arayüzün öğeleri ve ana arayüz öğeleri açıklanmıştır. İkonlar bölümünde ikonların tanımı, türleri, önemi ve kullanıcı üzerindeki etkileri açıklanmıştır. Uygulama bölümünde, rastgele yöntemle seçilen Android ve IOS uygulamalarının arayüzleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impacts of icons used in mobile applications' graphic user interface to usage of applications. In this work, the icons examined by their abstraction level, color usage, resolution and conformity with each other and tried to find out intelligibility, readability and universality of interface. The study consists of mobile applications, mobile interfaces and icon designs and the examination of icons used in selected mobile applications. In Mobile Applications part, there are information about description of mobile devices, mobile operating systems and applications installed on mobile devices. In Mobile Graphic Interfaces part, graphic interface, units of graphic interface and main interface units are explained. In Icons part, there are information about icons' description, types and affects on users. In the empirical part of study, the icons used in graphic interfaces of randomly selected mobile applications.