5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında danışmanlık tedbiri uygulanan adölesanların depresyon düzeyleriyle anne-baba tutumları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysing the relation between depression levels and parenting styles and attachment styles od adolescents, who are applied counselling measures under the Child Protection Law no.5395
  1. Tez No: 425018
  2. Yazar: ÖZGEN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, ihmal ve istismar, danışmanlık tedbiri, depresyon, anne-baba tutumları, bağlanma stilleri, Adolescent, neglect and abuse, counseling measures, depression, parenting style, attachment styles
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Aile, adölesanın toplumsallaşma sürecine hazırlanması, fiziksel, sosyal, psikolojik ve ekonomik yönden desteklenmesi ve gelişiminin önündeki her türlü engelin kaldırılmasından sorumlu ilk kurumdur. Anne ve baba bu sorumlukları yerine getiremediğinde, adölesanın ihmal ve istismara açık hale gelmesine ve danışmanlık tedbirinin uygulanmasına zemin hazırlamaktadır. İhmal ve istismar mağduru adölesanlar da; yoğun değersizlik duygusu, öfke patlamaları, saldırgan davranışlar, yoğun başarısızlık, evden kaçma, kötü arkadaşlıklar edinme ve madde bağımlılığı gibi sıkıntılarla birlikte depresyonun gelişimi de farklı düzeylerde ortaya çıkmaktadır. Adölesanın yetiştirildiği ailede, anne-baba tutumları ve anne figürüyle bağlanma stili, ihmal ve istismarın yanında depresyon ile baş etmeyi de etkilemektedir. Araştırmanın evrenini İstanbul il sınırları içindeki devlet okulları oluşturmaktadır. Örneklem grubunu Üsküdar İlçesinde ki devlet okulları oluşturmaktadır. Araştırmada danışmanlık tedbiri uygulanan 100 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmada, adölesanların depresyon düzeyleriyle algıladıkları anne-baba tutumları ve bağlanma stilleri arasında önemli ilişkiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Family is the first corporation, which is responsible for removing the obstacles in front of the development and supporting in terms of phsycal, social, psychological and economical and preparing to the socialisation process of the adolescent. If the parents discharge the responsibilities, they will set ground to the adolescent being clerified to negligence and abuse and be applied the counseling measures. On the adolescents, suffering from negligence and abuse are appeared problems such as high valuelessness sense, burst of anger, aggressive behaviours, high failing, elope, making bad friends and drug addiction as well as depression occurance at different levels. At the family, which adolescent is grown parenting style and attachment style with mother figure also affects to cope with depression as well as negligence and abuse. The public schools, located within provincial borders of İstanbul constitute the research environment. And the public schools in Üsküdar district constitute the sample group. At the research 100 participants are accessed, who are applied counseling measures. Also at the research between parenting styles and attachment styles at the depression levels of adolescents critical relations are obtained.